Broj preminulih govori o ozbiljnosti virusa

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je da zabrinjava visok stepen smrtnosti od koronavirusa, podsjećajući da virus bira najranjivije, one koji uglavnom imaju neku hroničnu bolest.

 "Jeste da su većina umrlih imali komorbiditete i teške bolesti, ali to nije značilo da moraju umrijeti sad. Moglo je to biti za nekoliko mjeseci, godina, ali nije moralo sad", istakao je on.

On je istakao da broj preminulih dovoljno govori o ozbiljnosti infekcije.

"Svaka neopreznost dovodi u opasnost sve, a pogotovo najranjivije da se inficiraju. Svi neka se preispitaju, svi znaju sa čime se suočavamo, kako se virus prenosi i koje su mjere koje nas čuvaju," podsjetio je Mugoša.

Trenutno je na liječenju 158 pacijenata sa koronavirusom, od čega 31 u Kliničkom centru Crne Gore, saopštio je doktor Saša Radović.

Na raspolaganju je 260 raspiratora, 171 u KCCG, a 89 u drugim bolnicama, istakao je on.

Na koronavirus je pozitivno 68 zdravstvenih radnika, od čega 11 doktora, 47 tehničara i medicinskih sestara i 10 nemedicinskih radnika, dok je u samoizolaciji 27 zdravstvenih radnika.

Na pitanje kada se mogu očekivati popuštanje mjera za građane i za vjerske obrede, s obzirom na to da je NKT jutros dozvolilo organizovanje političkih skupova do 100 osoba, Mugoša je rekao da je sve jasno definisano.

"Jedno je politićki stup kojim se tačno definiše i precizno sve, prisustvo na određenoj distanci. Sve je propisano tačno i kada je posrijedi olkupljanje u barovima i restoranima, isto tako i obredi su precizno definisani. Vjerski skupovi su zabranjeni zbog ponašanja koje se u tim situacijama rade, osobe se na saučešćima blisko pozdravljju i dovode u opasnost onu drugu osobu. Svaka propisana mjera je propisana da bi se spriječla opasnost. Mjere se nijesu poštovale i odraz svega toga je broj inficiranih i broj umrlih. Molim da se mjere poštuju ne putem sile, nego svojevoljno. Mjere su propisane u odnosu na sve kategorije, uvažavajući i okvir koji znači ekonomija, opstanak života, rada. Moramo naučiti da živimo s virusom, i uvažavajući na kraju i politički trenutak," naveo je on.

Trudimo se da epidemiološke mjere propišemo onako kako to odgovara trenutku, a sve da zaštitimo stanovništvo, istakao je on.

Na pitanje kakva će epidemiološka slika očekuje na dan izbora, Mugoša je kazao da ne može predvidjeti šta će biti i kako će biti.

“Kad se pogleda situacija unazad 10 dana, epidemiološka situacija je stabilna, što govori da smo na dobrom putu da se polako situacija riješi, da dođe do pada oboljelih i umrlih, a to će usloviti i kakva će situacija biti u karantinima. Na broj u karantinima utiče i broj oni koji dolaze iz inostranstva i onih koji su u samoizolaciji. Kako će biti 30. avgusta ne mogu danas reći. Zavisiće od ponašanja naših građana, ali i dolazaka iz inostranstva. Kada govorimo o dolascima iz okruženja, svakodnevno pratimo situaciju”, napominje Mugoša.

Mugoša je istakao da je velika transmisija virusa.

"Mi svaki dan sagledavamo situaciju u regionu. Svi turisti treba da znaju da i ako dođu u Crnu Goru mogu da borave u državi koja itekako vodi računa o zdravlju," rekao je on.

"Mi želimo dobro da iztvagamo situaciju, da rizik svedemo na minimum i ko to ne bi volio da vidi pune hotele, plaže, svoje rođake. Međutim ako će to biti uvezano sa odlaskom najmilijih zauvijek, sa širenjem virusa onda moramo biti oprezni," rekao je Mugoša.

Upitan da li zabrinjavaju podaci da je u SAD-u preminuo od koronavirusa sedmogodišnjak koji nije imao nikakvo drugo oboljenje, Radović kaže da su prvi put suočeni sa situacijom da nemaju previše znanja o virusu.

"Kada se radi o pedijatrijskoj i odrasloj patologiji, onda morate uzeti u obzir hronična stanja. Dobro tretirati osnovnu bolest, to će omogućiti makar malo da idete ispred virusa," naveo je on.

Oprez i adekvatne mjere doprinijeće da svi zajedno dobijemo ovu bitku protiv nevidljivog neprijatelja, istakao je Radović.

Mugoša je podsjetio da je prenos infekcije sa djece na stare veoma lak.

Na pitanje kako može da zna da će na političkim skupovima poštovati mjere NKT?

Mugoša kaže da je organizator dužan da poštuje mjere.

"Sigurno ne bi bilo dobro da se pokaže da su partije neodgovorne u tom smislu jer treba neko da glasa za njih”, zaključio je on.

Izvor:rtcg