Ne treba se nadati popuštanju mjera

Trenutna epidemiološka slika u Crnoj Gori pokazuje znake stabilizacije, a odraz je odgovornosti i discipline građana, ali je kvari i neodgovorno ponašanje pojedinaca i nepridržavanja mjera, rekao je član Kriznog medicinskog štaba i prvi čovjek Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić.

On smatra da se popuštanju mjera ne treba nadati, jer situacija sa korona virusom još nije optimalna.

Otvaranje granica sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Albanijom i Kosovom, dr Nebojša Kavarić vidi kao veliki izazov.

Ipak, smatra da ne možemo biti "izolovani usred Evrope".

"Konsekvence će postojati, ali ne možemo da budemo izolovani. Jako je bitno da zaštitimo svoje stanovništvo. Ljudi će sigurno dolaziti masovno, jer je teško odoljeti izazovu da ne dođete u Crnu Goru, ako ste jednom bili ovdje", rekao je Kavarić.

Kavarić, koji je prvu polovinu jula proveo u Rožajama, kazao je da je samo pravovremenom reakcijom i saradnjom te zdravstvene ustanove, NKT i Kriznog štaba situacija držana pod kontrolom.

"Sjetimo se da je u Rožajama bilo pravo žarište, 20. juna je NKT donijelo privremene mjere za taj grad jer su, između ostalog neki građani protivzakonito boravili u Tutinu. Prisustvovali su svadbi, gdje se mjere nijesu poštovale i razbuktao se lokalni prenos virusa. U jednom trenutku bilo je oko 180 inficiranih, a da Dom zdravlja nije preduzeo sve mjere, broj bi bio visestruko veći", prisjeća se Kavarić i kaže da je situacija u tom gradu pod kontrolom.

On je istakao da je prije nekoliko dana u tom gradu bilo devet oboljelih za jedan dan zbog nepoštovanja preporuka.

"Crna Gora je tradicionalna sredina, specifična po okupljanjima i uvijek se desi da se dvoje ili troje ne drže pravila i ne nose masku. Misle da ne mogu jedni drugima prenijeti virus ako su porodica, ali ovaj virus prelazi na svakoga tako da se ne smijemo zavaravati", upozorava Kavarić.

Izvor: rtcg