Još nema mjera za povratak djece u klupe

Ne postoji univerzalno primjenljiva strategija za otvaranje škola i vrtića, već se mora uzeti u obzir čitav niz elemenata od kojih su mnogi lokalnog i individualnog karaktera, rekli su iz Instituta za javno zdravlje Pobjedi, odgovarajući na pitanje da li može da se razmišlja o početku školske godine.

Eksperti IJZ smatraju da se, uvažavajući značaj škola i predškolskih ustanova po rast, razvoj i zdravlje djece, o njihovom otvaranju mora na vrijeme razmišljati jer bi sve drugo bilo neozbiljno i neodgovorno.

“Pitanja kada će se i kako će se vaspitno-obrazovne ustanove otvoriti, predstavljaju svakako jedan od najizazovnijih elemenata postupanja u postojećoj pandemiji novog korona virusa. Isto tako, ne postoji jednostavno rješenje, odgovor, niti model koji bi bio idealan za sve države i sve škole. Drugim riječima, ne postoji univerzalno primjenljiva strategija”, kazali su iz Instituta.

Preporuke epidemiologa će u svakom slučaju uvažavati sve pomenute elemente, a u prvom redu uzrast djece, značaj škole po njih, mogućnost alternativnih pristupa nastavi, kao i mogućnost pridržavanja mjera i preporuka.  Iako vrtići sa redovnim radom počinju za dvije sedmice, iz Instituta smatraju da je još rano govoriti o konkretnim preporukama.

“Ono na čemu će insistirati je saradnja sa roditeljima, te adekvatna trijaža djece prije dolaska u kolektiv, odnosno mjerenje i praćenje tjelesne temperature i aktivno traganje za drugim simptomima bolesti kako bi se smanjio rizik da inificirano dijete dođe u kolektiv. Drugi dio preporuka će se odnositi na same vaspitače i njihovo ponašanje, kako u vrtićima, tako i izvan njih. Određeni elementi će biti specifični za zasebne ustanove, što opet zavisi od veličine grupa, dostupnog kadra i individualnih karakteristikakako djece, tako i ustanove”, kazali su iz Instituta.

 

Izvor: RTCG