Ublažene mjere za ulazak u CG iz država regiona

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT)  na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublažilo je  uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i naših državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susjedstva.

Kako je saopšteno, u Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa „zelene liste“, dok rezidenti država sa „žute liste“ mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i koji nije stariji od 30 dana.

"Rezidenti svih država sa „žute liste“ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 časa. Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa „crvene liste“ odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Saopšteno je da je olakšan ulazak državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u našoj zemlji iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

"Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka Rješenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija", kazali su iz Vlade. Nove mjere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore što se očekuje večeras, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: RTCG