Prevencija, da ne bi štetu sanirali naknadno

Ministarstvo prosvjete objavilo je pojašnjenja u vezi početka nove školske godine 1. oktobra, a koja se odnose na mjere prevencije i sprečavanja širenja koronavirusa.

Iz tog vladinog resora napominju da je u dopisima obrazovnim ustanovama, jasno naznačeno, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, da maske koje djeca donose u školu mogu biti platnene.

"Kako pak djeca školskog uzrasta i sad moraju u većini situacija nositi masku, procjena je da ta ista obaveza ne može izazvati značajno veće troškove", ističu iz Ministarstva prosvjete. Naglašavaju da je odluku o nošenju maski donijela struka. "Ako razumijemo svrhu maske u ostalim situacijama i prostorima, onda je logično da se nose i u školi, jer je riječ o zatvorenom prostoru u kome satima boravi 15 i više djece", naglašavaju u tom Vladinom resoru. Navode i da će, u saradnji sa Upravom za imovinu, obezbijediti sva neophodna sredstva za dezinfekciju, ali i beskontaktne toplomjere, kako za škole, tako i za vrtiće.

"Podrazumijeva se da će slučajevi djece ili drugih lica u sistemu obrazovanja, koji usljed zdravstevnih stanja ne smiju da nose masku, biti posebno tretirani", navodi se u obrazloženju.

"Dakle, mi se sad bavimo prevencijom, kako se kasnije svi ne bismo bavili saniranjem ozbiljnijih posljedica. Naši najmlađi su zajednički prioritet, te Ministarstvo prosvjete zajedno sa Institutom za javno zdravlje traži kvalitetnija rješenja pa i kad su teža, a ne ona nekvalitetnija samo zato što su lakša", zaključuju iz Ministarstva prosvjete.

 

Izvor: RTCG