Škole u CG otvarati na osnovu procjene rizika

Odluka o ponovnom otvaranju škola trebalo bi da se zasniva na procjeni rizika za konkretnu školu, pri čemu se uzima u obzir lokalna transmisija virusa i kapacitet škole da ublaži rizik i ispoštuje sve preporuke relevantnih zdravstvenih institucija, ocijenjeno je u zajendičkom saopštenju UNICEF-a, UNESCO-a i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Naime, agencije Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori pozvale su danas na promišljene, na rizicima zasnovane i fleksibilne pristupe bezbjednom ponovnom otvaranju škola. Trebalo, kako su saopštili, izbjegavati opšti pristup kojim se odlučuje da li se sve škole otvaraju ili ne. "Nijednu uzrasnu grupu ne bi trebalo u potpunosti isključiti iz nastave u učionicama. Odluka da se otvori neka škola, kao i odluka o tome koji razredi treba da pohađaju nastavu u njoj, treba da se zasniva na procjeni rizika za konkretnu školu. Rezultat će morati da bude kombinovani pristup modalitetima učenja ‒ u učionici, van nje i onlajn putem ‒ koji se mogu razlikovati od škole do škole", jedan je od glavnih zaključaka istaknutih na nedavnom sastanku SZO, UNESCO i UNICEF-a. Cilj sastanka bio je razmatranje preporuka UN za pružanje bezbjednog i kvalitetnog obrazovanja svakom djetetu u Crnoj Gori tokom trajanja pandemije COVID-a-19, kao i utvrđivanje najboljih načina da navedene tri organizacije UN podrže zemlju u ostvarivanju ovog cilja.

Sve tri UN agencije su o ovim zaključcima tokom ove sedmice razgovarale na sastanku sa Ministarstvom prosvjete i Institutom za javno zdravlje."Pošto situacija nije ista u svakoj školi i lokalnoj zajednici u Crnoj Gori, primjena jednog istog modela za sve neće imati uspjeha u svakoj školi niti u odnosu na svako dijete. UNICEF preporučuje svakoj školi i predškolskoj ustanovi da, u dogovoru sa lokalnom zajednicom i zdravstvenim organima, sprovede procjenu rizika. Takva procjena će ukazati, između ostalog, na to da li se raspolaže s dovoljno prostora da se izbjegnu prevelike grupe učenika, da li su higijenski uslovi u objektu dovoljno dobri, da li postoje opcije za učenje na otvorenom, koliko je učenika i nastavnog kadra čije je zdravstveno stanje rizično, koliko učenika nema pristup kompjuteru ili internetu, koliki je kapacitet za kvalitetno i inkluzivno učenje onlajn putem", rekao je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Izvor: RTCG