Epidemiološka situacija u Pljevljima i Mojkovcu se usložnjava

Epidemiološka situacija u Pljevljima je ozbiljna sa mogoćnošću još većeg usložnjavanja ukoliko se mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i dalje ne budu poštovale, kazao je direktor Doma zdravlja Pljevlja doktor Ilhan Tursumović.

I u Mojkovcu se situacija usložnjava. Kao najveći problem ističe to što, kako je kazao, pojedini zaraženi neće da prijave svoje kontakte. Trenutno su u Pljevljima 44 inficirane osobe. Doktorica Ikonija Minić iz mojkovačkog Doma zdravlja kazala je da je sve više komplikovanijih infekcija. Ona je istakla da je među medicinskim radnicima u tom gradu trenutno koronavirusom inficirana jedna laborantkinja koja se nalazi na kućnom liječenju.  U Domu zdravlja, kako je kazala, proces rada teče kontinuirano po rasporedu rada."Trenutno, situacija je stabilna, ali je zadnjih nedjelju dana povećan broj pacijenata sa simptomima korone. Danas se čeka 11 testova na koronavirus.

Svi su oni imali visoku temperaturu, izražene simptome korona virusa, tako da se plašimo da to neće biti obična infekcija već koronavirus", kazala je Minić. Ocjenjuje da se epidemiološka situacija u Mojkovcu usložnjava. "Građani opušteni i ne shvataju ozbiljnost situacije. Neobaveznost na mjere zaštite je zabrinjavajuća. Tek kada se neko blizak zarazi onda građani shvataju ozbiljnost. Sve više komplikovanijih infekcija, čak infekcija čitavih porodica koronavirusom", kazala je Minić. Od početka epidemije na teritoriji opštine Mojkovac su, kako je kazala, 33 oboljela. Trenutno je 11 inficiranih, jedan pacijent je preminuo.

Izvor: MINA