Javljati se Domovima zdravlja, ne dolaziti u bolnice

Osobe koje imaju simptome zaraženosti koronavirusom ne treba da dolaze direktno u bolnice, nego da se prethodno jave ljekarima u Domovima zdravlja, kazala je infektološkinja i članica Kriznog medicinskog štaba Marija Nikolić.

Kako je objasnila, pacijenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili osjećaju respiratorne tegobe, koji se mogu karakterisati kao blaži, treba da se jave svojim ljekarima u kovid ambulantama u Domovima zdravlja, koji će im dati dalje savjete. "Oni će pratiti njihovo stanje, u zavisnosti analiza, kliničke slike i radioloških nalaza dalje savjetovati praćenje u kućnim uslovima ili pregled specijalista u nekoj od kovid bolnica", kazala je Nikolić u Jutarnjem programu TVCG. "Većina pacijenata može da započne liječenje u kućnim uslovima, uz nadzor ljekara iz kovid ambulante, koji će ih pratiti i ako je potrebno uputiti na bolničko liječenje", istakla je Nikolić .

Saopštila je da je za prijem kovid pacijenata ukupno u našoj državi određeno 566 kreveta, a trenutno je hospitalizovano oko 230 oboljelih. "Situacija je, u tom smislu, i dalje pod kontrolom, uspijevamo da primimo sve pacijente koji zahtijevaju bolničko liječenje", naglasila je Nikolić.

Izvor:RTCG