"Situacija ozbiljna, svi smo ranjivi"

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je jako ozbiljna, mjere i dalje treba da se poštuju kako se ne bi ugrozio sistem, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša. On je na konferenciji za medije poručio da je transmisija u našoj državi visoka i može "naći" svakog ko je osjetljiv, zato je neophodno da svi shvatimo da predložene mjere treba poštovati.

"Ova situacija čini da smo svi ranjivi, i dovodi u pitanje naš život, mentalno zdralje, spodosbnosti... Moramo insistirati da se mjere poštuju, kako bi se situacija poboljšavala, a mi se vratili normalnom životu", naveo je Mugoša. 

Naglasio je da je vrijeme da se ove mjere poštuju.

"Donesena je mjera koja se odnosi na radno vrijeme, a to je da je radno vrijeme od 7 do 18 časova i zabrana kretanja od 19 do 05. To su mjere koje treba da smanje socijalne kontake kako bi spriječili dalje prenošenje infekcije i one su sa razlogom navedene",kazao je Mugoša.

Nermin Abdić iz Kliničkog centra Crne Gore kazao je da se u toj zdravstvenoj ustanovi liječi 91 Kovid pacijent, od kojih je 42 životno ugroženo. Pet pacijenata u KCCG je priključeno na respirator. 

Abdić je na konferenciji saopštio da je 154 zdravstvenih radnika inficirani novim korona virusom, dok njih 23 u izolaciji.

"Ovo je virus koji ne bira ni mjesto, ni vrijeme, ni pol. On bira slabu tačku organizma, napada te pacijente i pravi haos",kazao je direktor Urgentnog centra. 

Istakao je da je ovo ozbiljan virus i stvara ozbiljne probleme.

"Imamo pacijente sa dramatičnom slikom", dodao je Abdić, "Zdravstveni sistem je taj koji liječi posljedice virusa, a mi moramo preventivno da djelujemo."

Abdić je dodao da su ga podaci iz Podgorice zabrinuo, te da se za dva dana 1.480 građana glavnog grada javilo zbog simptoma virusa. 

"Zdravstveni radnici devet mjeseci bijeloga dana ne vide koliko su na usluzi građanima. Mi samo liječimo posljedice, lijek je prevencija", istakao je on.