O vakcini pregovaramo i sa Kinezima i Rusima

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović kazala je da Vlada intenzivno  pregovara o nabavci vakcine protiv Kovida 19. Nije međutim mogla da precizira, kada će u Crnoj Gori početi vakcinacija, ponavljajući da bi to trebalo da se dogodi krajem januara ili početkom februara.

O nabavci vakcine, kako kaže Borovinić Bojović, vode se bilateralni pregovori sa Kinezima i Rusima, ali i pregovori unutar Kovaks inicijative. Građanima će biti omogućeno, kako kaže, da sami odluče koju će vakcinu da prime u odnosu na one koje budu na raspolaganju.

"Cilj nam je da obezbijedimo što više kvalitetnih vakcina u Crnoj Gori, ali i da vakcina koja prva stigne u Crnu Goru bude vakcina koja ima evropski sertifikat", navela je ministarka i dodala da su pregovori intenzivni sa svim proizvođačima.

"Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu", kazala je Borovinić Bojović, na predstavlju Nacionalne strategije za imunizaciju protiv COVIDA-19.

“Mi se nadamo da će ako se ovim tempom budu nastavili pregovori, da započnemo vakcinaciju krajem januara ili početkom februara, ali konkretan datum sada ne mogu da kažem”, poručila je ministarka.

Pregovori su ubrzani, kaže Borovinić Bojović, i poziva građane na strpljenje.

"Molimo građane za određeno strpljenje, jer su pregovori koje mi sada vodimo, sve zemlje u regionu vodile u junu i julu, što znači da bi u redovnim dogovorima za ovakve ugovore trebalo četiri do šest mjeseci. Ponašamo se veoma odgovorno i principijelno i u ubrzanim smo procesima dogovora", tvrdi Borovinić Bojović.

Moći će da se vakcinišu svi koji žele

“Ponašaćemo se onako kako se budu ponašale sve zemlje svijeta. Rokovodićemo se se onim što je najvažnije, a to je efikasnost, bezbjednost i kvalitet vakcine. Vakcinacija je dobrovoljna, naša je preporuka da se rizične gupe vakcinušu, ali u krajnjem odluka je dobrovoljna”, kazala je Borovinić Bojović i dodala da ćemo u odnosu na odgovor građana imati odgovarajući stepen imuniteta.

“Mi ćemo obezbjediti sredstva za vakcinaciju svakog građanina koji bude htio da se vakciniše”, zaključila je Borovinić Bojović.

Vakcina se može čuvati na tri mjesta

Jutros je objavljeno da Montefarm i domovi zdravlja nemaju laboratorijske zamrzivače za duboko zamrzavanje (hladni lanac), između 20 i 80 stepeni, za prihvat, čuvanje i distribuciju vakcina.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Dragan Laušević kaže da ipak postoje uslovi da se vakcine čuvaju na tri mjesta - u IJZ, u Zavodu za transfuziju i na Biotehničkom institutu.

“Već i sada imamo na tri mjesta mogućnost da na tim temperaturama držimo vakcine”, kazao je Laušević.

Nemamo mogućnost da ispitamo da li kod nas ima novog soja korona virusa, kazao je Laušević

Naveo je i da je Montefarm počeo hitnu nabavku zamrzivača, te da ne očekuje probleme u tom dijelu. Laušević je ponovio da vakcinacija neće biti obavezna.

On je istakao da su vakcine pokazale zadovoljavajuću bezbjednost, a da je cilj vakcinacije stvoriti više koristi od šteti.

"Podaci pokazuju da je djelotvornost i bezbjednost vakcina zadovoljavajuća", naveo je Laušević i dodao da će transparentnost biti potpuna.

Prioritet zdravstveni radnici, starije osobe...

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da su Strategijom  definisane prioritetne grupe za vakcinaciju, a to su zdravstveni radnici, ali i starije osobe, kao i hronični pacijenti.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Dragan Laušević je kazao da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi. Nacionalna strategija, kako je precizirao, sadrži 11 poglavlja.

Budžetski revizori ispituju račun NKT-a

Borovinić Bojović je ponovila da u Ministarstvu zdravlja i dalje ne znaju koliko novca ima na računu nekadašnjeg NKT-a.

“Upravo sada budžetski revizori u Ministarstvu finansija bave se tim pitanjem i istražuju prilive i odlive sa tog računa”, navela je Borovinić Bojović i dodala da i bez tog novca imaju dovoljno novca za nabavku vakcina.

Izvor:rtcg