EU lideri u četvrtak o vakcinama za Zapadni Balkan

Nabavka vakcina za Zapadni Balkan biće jedna od tema sastanka lidera članica Evropske unije (EU), koji će biti održan u četvrtak, najavljeno je u Briselu.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kazao je da bi lideri EU trebalo da razgovaraju o saradnji sa trećim zemljama u vezi sa vakcinama koje, kako je naveo, treba tretirati kao globalno javno dobro.

„Pogledaćemo kako možemo da pomognemo našim partnerima u susjedstvu i šire", poručio je Mišel, prenosi Tanjug.

U pozivnom pismu liderima zemalja članica EU, uoči video konferencije zakazane za četvrtak u 18 sati, Mišel navodi da će se na sastanku razgovarati i o kampanji vakcinacije unutar Unije.

"Ubrzanje vakcinacije širom EU je naš apsolutni prioritet", istakao je Mišel.

Pored rasprave o nabavci i raspodjeli vakcina širom EU 27 i u susjedstvu, Mišel je najavio i razgovor o sertifikatima o vakcinaciji.

"Razgovaraćemo o prikladnosti zajedničkog pristupa sertifikaciji, kao i, ako je potrebno, pod kojim okolnostima se mogu koristiti takvi sertifikati", poručio je Mišel.

On je ocijenio da trenutna situacija sa zarazom kovid19 u Evropi zahtijeva najveći oprez.Mišel je pozvao da se, i pored početka vakcinacije, nastave obimna testiranja i praćenja kontakata, ali i da se omogući prekogranično kretanje unutar EU.

Izvor:rtcg