Povratkom u škole porastao broj inficirane djece

Povratak u školske klupe i vrtiće doveo je do rasta broja inficirane djece korona virusom, saopštila je pedijatar Kovid ambulante za djecu na Zlatici Slađana Račić.

Ona je u Hronici Podgorice na Televiziji Crne Gore (TVCG) rekla da se posljednjih dana povećao broj pregleda djece, što i nije neuobičajeno s obzirom na viruse koji su tipični za ovo doba godine.

Tako se, kako je rekla, u kovid ambulanti za djecu na Zlatici, dnevno pregleda i do 80 mališana, dok se gotovo isto toliko obavi telefonskih kontakata sa roditeljima oboljele djece,

Račić objašnjava i da se pregledi oboljele djece obavljaju isključivo u kovid ambulanti na Zlatici, pa često nailaze na nerazumijevanje roditelja: "Djecu sa simptomima upućujemo na Zlaticu. To neophodno da bi smanjili prenos virusa sa potencijalno oboljelih na zdravu populaciju".

Račić je rekla i da imaju dovoljno brzih testova za otkrivanje virusa korona.

Simptomi su, kaže, raznoliki, a često se dešava da ih uopšte nema.

"Molim da se ne širi panika, nije svaka infekcija kovid infekcija, i nama treba vremena da se razluči šta je za testiranje, a šta ne. Roditelji neka se jave telefonom, razgovorom ćemo moći da se odlučimo da li se pregled obavlja drugi, treći dan ili odmah", kazala je Račić.

Ona je istakla da je broj ukupno oboljele djece u Crnoj Gori oko 3.500, a od tog broja u Podgorici 1.600: "Broj je vjerovatno mnogo veći, jer ima neprijavljivanja ili asimptomatskih oblika".

Do sada, kaže, nije bilo reinfekcije kod djece.

Apelovala je i da se ne preskaču redovne vakcine djece, jer bi pojava morbila bila katastrofalna u ovoj situaciji.

 

Izvor: rtcg