Svaki treći nastavnik zaražen

U Podgorici je od početka školske godine svaki treći nastavnik bio zaražen, zbog čega uprave škola angažuju studente i apsolvente koji drže časove i mijenjaju prosvjetne radnike, saopštila je v.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković.

Ona je kazala da ne zna kako će trenutna situacija u školama uticati na odluke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Instituta za javno zdravlje (IJZ), kada je u pitanju promjena modela održavanja nastave, i da je možda bolje preći na onlajn /online/ nastavu, nego da se prosvjetni radnici razbolijevaju.

“Nastavnici su prihvatanjem modela neposredne nastave, odnosno vraćanja u klupe prihvatili znatno veće opterećenje, jer moraju jedan čas da predaju dva puta s obzirom na to da su odjeljenja podijeljena u dvije grupe po 15 đaka”, navela je Bošković.Prema njenim riječima, u većim gradovima i školama oni duplo rade, a Sindikatu prethodnih dana stižu informacije da je sve veći broj nastavnika bolestan.

“Kad bi se to preračunalo, imamo podatke da je svaki treći nastavnik na nivou Podgorice od 1. oktobra i početka školske godine bio bolestan”, navela je Bošković.

Ona je kazala da je trenutno više oboljelih nego u prvom polugodištu kada je bila onlajn nastava.

“Imamo situaciju da su u Osnovnoj školi „Sutjeska” u Podgorici tri od četiri nastavnika matematike zaražena, zbog čega apsolventi sa Prirodno-matematičkog fakulteta drže nastavu. U drugoj školi imamo situaciju da učiteljica kada završi sa svojim odjeljenjem, ide u drugu školu gdje mijenja koleginicu koja je trenutno odsutna zbog korone”, navela je Bošković.

Izvor:Mina