Spremno dočekuju Fajzer Biontek vakcine

Zdravstvena ustanova Montefarm obezbijedila je zamrzivače za duboko zamrzavanje za skladištenje vakcine Fajzer Biontek, koja zahtijeva temperaturu od minus 70 stepeni Celzijusa, i spremna je za njen prihvat, saopštili su iz te ustanove.

Iz “Montefarma” su V kazali da već tri decenije imaju komoru za skladištenje ljekova koji se čuvaju na temperaturi od dva do osam stepeni, pa su u srijedu potpuno spremno dočekali vrijednu donaciju od 30 hiljada doza kineske vakcine “Sinofarm”.

“Takođe, posjedujemo vozila sa termo-kingom kojima se vrši distribucija na teritoriji cijele Crne Gore i koja obezbjeđuju kontinuitet neophodnog režima takozvanog hladnog lanca”, naveli su iz te ustanove.Iz “Montefarma” su pojasnili da ruska vakcina Sputnjik V zahtijeva nešto drugačiji režim i mora se čuvati i distribuirati na temperaturi od minus 19 do minus 21 stepen Celzijusa.

“Zamrzivači za njihovo centralno skladištenje, kao i mobilni zamrzivači već su u funkciji i distribucija teče prema planu Instituta za javno zdravlje. Isporučeno je svih dvije hiljade doniranih doza, a u toku današnjeg dana završavamo sa distribucijom i kupljenih pet hiljada doza Sputnjik V vakcine”, kazali su iz te ustanove.

Iz “Montefarma” su ponovili da garantuju bezbjedan prihvat, skladištenje i distribuciju svih aktuelnih vakcina protiv kovida-19.Kontingent od 30 hiljada doza vakcine Sinofarm u srijedu je stigao u Crnu Goru, a donaciju su u prostorijama “Montefarma” sačekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasador Kine Liu Đin.

Izvor: Mina