Na "Sputnjik V" 19 neželjenih reakcija

Crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) od početka imunizacije protiv koronavirusa do petka proslijeđeno je 19 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcine “Sputnjik V”.

To je kazala rukovodilac Centra za ljekove u toj ustanovi Željka Bešović.Ona objasnil da su prijave proslijedili zdravstveni radnici.

Do sada je u Crnoj Gori prvom dozom vakcine imunizovano više od dvije hiljade osoba.Bešovićeva je odgovorila da su najčešće prijavljivani neželjeni događaji lokalne prirode, odnosno bol i crvenilo na mjestu primjene vakcine.“Od sistemskih neželjenih događaja najčešće su prijavljeni povišena tjelesna temperatura, glavobolja, slabost i bol u mišićima.

U pitanju su neželjeni događaji koji su očekivani nakon primljene vakcine "Sputnik V" i koji su slični neželjenim događajima koji se ispoljavaju i nakon primjene drugih vakcina”, saopštila je Bešovićeva.

Ona je kazala da je u svim prijavama koje su dostavljene Institutu kao ishod ispoljenih neželjenih događaja naveden potpuni oporavak.U Crnu Goru za sada su stigle dvije vrste vakcina - ruska “Sputnjik V” i kineska “Sinofarm”, a CInMED je prethodno za obje dao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz.

Proizvođač vakcine “AstraZeneka” predao je 4. februara zahtjev za registraciju CInMED-u. Bešovićeva je kazala da je procedura registracije ove vakcine u finalnoj fazi.

Izvor: Rtcg