Fajzer i Biontek doniraju vakcine za učesnike OI

Proizvođači Fajzer i Biontek doniraće vakcine za zaštitu od Kovid-19, kojim će se imunizovati učesnici Olimpijskih igara koje će biti održane u Tokiju.Isporuka doza trebala bi da započne ovog mjeseca kako bi delegacije za Olimpijadu imale vremena da se u potpunosti vakcinišu prije dolaska u Tokio na igre koje se otvaraju 23. jula.

U martu je najavljen sporazum između Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i olimpijskih zvaničnika u Kini o kupovini i distribuciji kineskih vakcina uoči Olimpijskih igara u Tokiju i Zimskih u Pekingu naredne godine.Nova ponuda kompanije Fajzer daje MOK-u veću pokrivenost širom svijeta uzimajući u obzir da većina zemalja još nije odobrila hitnu upotrebu kineske vakcine.

"Pozivamo sportiste i delegacije, učesnike predstojećih olimpijskih i paraolimpijskih igara da budu primjer i prihvate vakcinu gdje i kada je to moguće", rekao je predsjednik MOK-a Tomas Bah.Iz MOK-a je navedeno da se vakcinacija mora provoditi "u skladu sa smjernicama imunizacije svake zemlje i u skladu s lokalnim propisima".

Izvor: Rtcg