Dodatna doza vakcine za imunokompromitovane osobe

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je da se "umjereno i znatno imunokompromitovanim" osobama da dodatna doza vakcina protiv Kovida-19 koje je odobrila ta UN-ova agencija.

Stručnjaci SZO-a htjeli su da istaknu da ovdje nije riječ o preporučivanju treće doze za opštu populaciju, za koju organizacija i dalje predlaže moratorijum do kraja godine, kako bi se oslobodile doze za zemlje s niskom stopom vakcinacije.

"Preporuka koju sada donosimo je da imunokompromitovane osobe dobiju dodatnu dozu kako bi svoj imuni odgovor podigle na potreban nivo zaštite i tako spriječile razvoj teškog oblika bolesti, koji bi zahtijevao hospitalizaciju ili bi uzrokovao smrt", rekla je ljekarka Kate O'Brajan, direktorka Odjeljenja za vakcinaciju SZO-a.I

munokompromitovane osobe - čiji je imuni sistem oslabljen - bile su isključene iz kliničkih ispitivanja u kojima su utvrđeni protokoli vakcinacije.

"Ova treća doza (vakcine koja je odobrio SZO daju se u dvije doze, osim Jansenova, koje zahtijeva samo jednu) trebala bi se administrirati jedan do tri mjeseca nakon druge", rekla je O'Brajan.

Izvor: Rtcg