Srčani zastoj neposredni uzrok smrti, mladić bio nevakcinisan

Najmlađa žrtva korona virusa u Crnoj Gori imala je 19 godina i preminula je rano jutros u Kliničkom centru Crne Gore. Kako navode iz KCCG mladić je bio pozitivan na korona virus od 29. avgusta, a preminuo je od srčanog zastoja i, kako je saopšteno iz KCCG, nije bio vakcinisan.

"Pacijent je bio pozitivan na korona virus od 29. avgusta, a u nikšićku bolnicu je primljen 3. septembra. Samo dan poslije, pacijent je transportovan u Klinički centar Crne Gore gdje je odmah dobio monoklonska antitijela koja je se koriste u ranoj fazi liječenja COVID infekcije", saopšteno je iz KCCG.

Poslije nekoliko dana, pacijent je, kako navode, bio stabilnije i na neinvezivnoj ventilaciji sa koje je skinut 17. septembra i narednih 25 dana je   proveo na kiseoničkoj maski.

"Međutim, tokom liječenja pacijent je imao srčani zastoj nakon čega je, na kratko, vraćena srčana funkcija, ali ubrzo nakon toga nastaje još jedan srčani zastoj poslije čega prestaje odgovor na terapiju", navode u KCCG i dodaju da mladić nije bio vakcinisan.

"Ovaj pacijent je bio nevakcinisan, zbog čega sve građane još jednom molimo da imunitet ojačaju vakcinacijom. Ranije smo, više puta, upozoravali da mladost nije odbrana od Delta soja korona virusa jer, osim disajnih puteva, izaziva fatalna oštećenja krvnih sudova i srca", saopšteno je iz KCCG. 

Izvor:rtcg