Nove preporuke za AstraZeneku

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) uputio je zdravstvenim radnicima pismo sa dodatnim preporukama u vezi sa vakcinom AstraZeneka, koje se odnose na rizik od trombocitopenije kod osoba koje su je primile.

Kompanija Glosarij, kao nosilac dozvole za lijek, i CInMED obavijestili su da su ovakvi slučajevi prijavljeni nakon primjene vakcine Vaxzevria (prethodni naziv AstraZeneka) obično unutar prve četiri sedmice nakon primjene vakcine.

Veoma rijetko su navedeni slučajevi bili praćeni vrlo niskim nivoima trombocita ili su bili povezani sa krvarenjem. Neki od navedenih slučajeva javili su se kod osoba sa imunološkom trombocitopenijom u anamnezi, a pojedini su imali fatalan ishod”, navodi se u pismu.

Zdravstvenim radnicima je preporučeno da treba razmotriti rizik od razvoja ovog neželjenog dejstva, kod osoba koje imaju trombocitopenijske poremećaje, dok se nakon vakcinacije preporučuje praćenje nivoa trombocita.

U Crnu Goru je juče stigao kontingent od 40.000 doza vakcina Sputnjik V, čime je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, sa ranije isporučenih deset hiljada, zaokružena isporuka ukupno 50.000.

izvor: rtcg