Snažno podizati nivo vakcinacije protiv korone

Crna Gora i ostale države u akutnoj fazi pandemije sa detektovanim novim sojem koronavirusa treba snažno da insistiraju na podizanju nivoa vakcinacije, administriranju buster doza, kazao je direktor Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

Kluge i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović potpisali su u Budvi dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja Crne Gore i SZO za 2022-2023. godinu.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je Kluge pozdravio napore u sprovođenju sveobuhvatnih mjera u kontroli pandemije i čestitao Borovinić Bojović na snažnom liderstvu u borbi protiv pandemije.

"U akutnoj fazi pandemije sa detektovanim novim sojem Crna Gora i ostale zemlje članice treba snažno da insistiraju na podizanju nivoa vakcinacije, administriranju buster doza, upotrebi maski u zatvorenom prostoru, boljem provjeravanju zatvorenih prostorija i ažuriranju kliničkih smjernica za liječenje oboljelih", kazao je Kluge.

On je ocijenio da se novi talas ne može spriječiti, ali da se može smanjiti broj slučajeva sa teškom kliničkom slikom i smrtnim ishodom.

"U tom smislu Kluge je istakao značaj finansijske podrške Vlade SAD-a koju će implemntirati SZO kao pouzdan, strateški partner Vlade Crne Gore, u pravcu povećanja obuhvata vakcinacijom", kazali su iz Ministarstva.

Kluge je dodao je da je partnerstvo sa Evropskom unijom (EU) od krucijalnog značaja i da će SZO i EU tražiti inovativni pristup u promovisanju benefita vakcinacije kao mjere koja spašava živote u pandemiji.

Ističe se da je Kluge posebno istakao važnu ulogu Crne Gore u vođenju Centralne evropake inicijative.

Navodi se da se Kluge zahvalio Vladi za pozicioniranje zdravlja u samom srcu oporavka od globalne pandemije.

"I činjenici što je prepoznata jedinstvena uloga SZO u upravljanju globalnim i regionalnim naporima u kontroli pandemije, kao i unaprijeđenju zdravlja i dobrobiti građana, kao pretpostavke inkluzivmog i održivog rasta i razvoja", kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Borovinić Bojović zahvalila regionalnoj direktorici i šefici Kancelarije SZO Mini Brajović na podršci i partnerskom odnosu te organizacije prema Crnoj Gori, naročito u toku pandemije COVID-19.

Iz Ministarstva su kazali da je Borovinić Bojović pohvalila inovativan i dinamičan Regionalne kancelarije na čelu sa Klugeom.

Borovinić Bojović je rekla da su prethodne dvije godine predstavljale ogroman izazov za cijeli svijet i da su koronavirus i posljedice koje ostavlja za sobom duboko potresle sve sfere društva, da niko nije pošteđen.

"Sveukupna podrška SZO u prošloj godini bila je usmjerena na jačanje nacionalnih kapaciteta za pružanje odgovora na COVID: koordinaciju, kliničko upravljanje, nadzor, ulazne tačke, prevenciju i kontrolu infekcije, dijagnostiku, komunikaciju rizika", navela je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, sporazumom su definisana tri ključna prioriteta - visokokvalitetne zdravstvene usluge usmjerene na ljude, bazirane na jakoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, osiguranje finansijske zaštite i pristup ljekovima i jačanje otpornosti zdravstvenog sistema u vanrednim situacijama.

Borovinić Bojović je kazala da su ciljevi i ambicije kojima teži rad na nekoliko frontova istovremeno, jer su, kako je naglasila, jednako važni i pacijenti, koji nijesu stradali od posljedica Covid-19, kao i postkovid sindrom, koji će uzeti danak.

"Prvo i osnovno primarna zdravstvena zaštita, prevencija, digitalizacija, inovacije, zdravi stilovi života, ekološka sredina i zdrava hrana, porodična medicina i palijativna njega i da ne zaboravimo obavezno mentalno zdravlje", navela je ministarka zdravlja.

Izvor:rtcg