Strah od odlaska ljekara kad prođe korona

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore, internista kardiolog Ljiljana Krivokapić, ocijenila je da su medicinski radnici u teškom položaju zbog opterećenja tokom epidemije, dok ustanovama nedostaju pulmolozi i veći broj medicinskih ekipa u kovid službama.

Ona ističe da je plaši mogućnost odliva medicinskog kadra nakon završetka epidemije.

"Položaj je težak, ali smo odlučujući se za ovu profesiju svjesni težine i odgovornosti koja je u toku i koja nas čeka. Osnovni problem sa kojim se ljekari susrijeću je nezadovoljstvo zaradom, uslovima rada, dinamikom stručnog usavršavanja koje je malo usporilo u pandemiji i nedostatkom specijalizovanog kadra u ovim okolnostima, da su mnoge kolege radile i više nego što se može, malo je ekipa u kovid službama, malo pulmologa, malo ekipa hitne službe/mladi idu u tercijalni nivo i malo se zadržavaju/i ono što me najviše brine je slab odaziv kolega za određene specijalizacije", rekla je ona za Dan.

Napominje da su žene iznijele epidemiju kovida na svojim plećima, jer su upravo one, kako je kazala, više od 80 odsto zaposlenog srednjeg kadra.

Krivokapićeva kaže da nemaju podatak koliko je medicinskih radnika preminulo od posledica kovida, ali gubitak stvara tugu i bol za izgubljenim životom

Na pitanje da li ih i dalje plaši mogućnost odliva kadra i odlaska u druge države, ona odgovara da je strah opravdan.

"Plaši me ta mogućnost, zasad je to sporadično (200 kolega napustilo Crnu Goru za par godina) stalno slušam kolege kako o tome razmišljaju. Plašim se trenutka kada prođe pandemija, sve zemlje vape za dobrim stručnim i kvalitetnim kadrom kakav mi imamo, i ništa neće zadržati mladog čovjeka koji je na početku karijere. U razgovoru sa kolegama koji su se odlučiuli na ovakav korak prevladala su tri razloga – bolje zarade, brže stručno usavršavanje i napredovanje u službi, brže zadovoljavanje osnovnih životnih potreba", pojasnila je.

Tu spadaju, kaže, i dobijanje stana, putovanja na kongrese i simpozijume u inostranstvu, napredovanje u službi.

"Niko neće moći da ovdje zaustavi mladi kadar ako još nije formirao porodicu da pokuša da se radi negdje gdje su zarade enormno veće. Na nama je da u sadejstvu sa resornim ministarstvom nastavimo dinamiku uvećanja plata, dobijanja i kupovine stanova pod povoljnim uslovima, stvaranje boljih uslova na radu, aktivnosti u nabavci novih aparatura, izgradnji bolnica, veći broj specijalizacija, rasterećivanje kolega od prevelike administracije, kako se sada pokušava nametnuti zakazivanje od strane specijaliste svih pregleda i dijagnostičkih procedura", navodi Krivokapićeva.