Negativni ste na kućnom testu? Možda ste ipak zaraženi

Negativan rezultat na brzim antigenskim kućnim testovima nije dokaz da osoba nije zaražena omikronom, pokazala su nova istraživanja.

Štoviše, prema nalazima naučnika, pozitivan rezultat na antigenskim testovima može nekoliko dana kasniti za pozitivnim rezultatom na PCR testovima, a oni su takođe nešto manje osjetljivi na omikron.

Raste potražnja za antigenskim testovima

U mnogim zemljama svijeta posljednjih se dana obaraju rekordi brojeva novozaraženih. Budući da nema strogih ograničenja u smislu društvenih kontakata i kretanja, te da je omikron tri do pet puta zarazniji od delte, koja je 1.5 do 2 puta zaraznija od izvornog soja, broj ljudi koji su izloženi virusu i potencijalno su i sami zaraženi vrlo brzo raste.

Kako se omikron širi svijetom, a mogućnosti testiranja PCR-om su ograničene zbog tehničke zahtjevnosti, javlja se sve veća potražnja za brzim antigenskim testovima.

U takvoj situaciji oni postaju važni ne samo za ljude koji ih trebaju za pristup radnim mjestima ili javnim prostorima, već i za one koji otkrivaju da su bili u kontaktu sa zaraženima.

Nove studije: Antigenski testovi kasne za PCR-om

No tu se nameće pitanje koliko korisni mogu biti antigenski testovi ako nijesu dovoljno osjetljivi da pokažu pozitivan rezultat kada je osoba zarazna.

Jedno novo istraživanje sprovedeno u stvarnom svijetu, objavljeno na MedRxivu 5. januara, koje još nije prošlo recenziju, pokazalo je da brzi antigenski nazalni testovi kompanije Abbott Laboratories BinaxNOW i QuickVue, koji su bili istraživani u studiji, možda neće uspjeti otkriti varijantu omikron tokom ranog zaraznog razdoblja.

U svom istraživanju naučnici su nastojali procijeniti osjetljivost brzih antigenskih nazalnih testova na omikron.

Izvor: Rtcg