Čudo od korone moglo bi nestati 2023.

Epidemiolog u penziji Novica Vujošević smatra da se ne može tako jednostavno govoriti o kolektivnom imunitetu usljed velikog broja zaraženih omikron sojem korona virusa uz one koji se vakcinisani. Napominje da je biologija neprevidiva i podsjeća da postoji i delta soj. Ako se ne pojavi, što niko ne može da garantuje neki vurulentni novi soj sa mutacijama koje onemogućavaju sticanje imuniteta sitaucija bi bila dobra, kaže Vujošević. On se nada da bi čudo od korone tokom 2023. godine moglo da nestane.

Porast zaraženih omikron sojem korona virusa u posljednje dvije sedmice skoro da se nije odrazio na hospitalizacije pa mali broj njih završi na bolničkom liječenju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Tako omikron, budući da su mnogi tim sojem, kao nikada ni jednim do sada inficirani, gotovo po 3.000 na dan, trebalo bi da stvori dosta visoki kolektivni imunitet zajedno sa vakcinisanima i onima koji su preležali kovid.

No prema epidemiologu u penziji Novici Vujoševiću stvar nije tako jednostavna.

"Trebalo bi da kolektivni imunitet bude obezbijeđen ali, šta je problem, u ovoj situaciji ne djeluje samo omikron, djeluje i delta soj a dleta virus je mnogo patogeniji nego što je omikron, prema tome treba voditi računa. Onda biologija je veoma nepredvidiva", kazao je Vujošević.

Ako se ne pojavi, što niko ne može da garantuje neki vurulentni novi soj sa mutacijama koje onemogućavaju sticanje imuniteta sitaucija bi bila dobra, kaže Vujošević.

"U koliko čovječanstvo bude imalo sreće da se ne pojavi neki novi virus sa nekim masovnim mutacijama ovo bi bilo na neki način, relativno, uslovno dobro jer puno svijeta će doći u dodir i dobiti neki imunitet ali ako se pojavi neki novi soj, a neke naznake postoje od nekih laboratorija, pitanje je da li će taj soj probiti taj imunitet i da ta neutralizirajuća antitijela, ta ćelijska odbrana da ne bude tako moćna i velika i da zaštiti od obolijevanja", dodao je Vujošević

Pojavom omikron soja nema ni jednog soja delta virusne infekcije ili drugih tipova korona virusa, dakle, teže forme virusa, utisak je doktora Milovana Živkovića, kao da su potisnute omikronom.

"Red epidemije onih koji su se inficirali prije 15 do 20 dana tada nastaju neki smrtni ishodi, dok vidite ovih posljednjih dana od kada je broj preko 2.000, imamo po 2.900 prijavljenih slučajeva u toku jednog dana a hospitalnih slučajeva imako nekoliko desetina. Mi smo imali mngo više umrlih i hospitalizovanih kada smo na dnevnom nivou u Croj Gori imali oko 250 do 300 novih slučajeva. Ne znam, koletini imunitet na ovaj tip korona virisa, definitivno, radi se o blažoj varijanti koja očito nije toliko otporna na vakcine", kazao je Živković.

Izvor: Rtcg