Izolacija od danas traje sedam dana

Vrijeme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom od danas se skraćuje sa 10 na sedam dana, osim za osobe koja se liječe u bolnicama ili su imunokompromitovani, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Naime, na osnovu relevantnih izvora IJZ je predložio, a Komisija za borbu protiv COVID-19 infekcije i Ministarstvo zdravlja prihvatilo, izmjene važećeg protokola koje će stupiti na snagu od 10. januara.

"Vrijeme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena SARS-CoV-2 infekcija skraćuje se sa 10 na 7 dana, osim za lica koja se liječe u bolnicama ili su imunokompromitovani. Uslov za izlazak iz izolacije je da osoba u posljednjih 24 sata nema povišenu tjelesnu temperaturu, niti znakove respiratorne infekcije", navode iz IJZ.

Vrijeme karantina za sve bliske kontakte se, kako su kazali, skraćuje sa 14 na 10 dana.

"Pod bliskim kontaktom se podrazumijevaju svi članovi domaćinstva. Ukoliko je bilo bliskih kontakata i s drugim licima van domaćinstva pozitivna osoba je u obavezi da obezbijedi podatke tog kontakta (ime i prezime, matični broj, adresu i broj telefona) i dostavi ih nadležnoj epidemiološkoj službi. Ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti treba da se javi u COVID ambulantu lokalnog Doma zdravlja radi testiranja i ostane u karantinu dok negativan test ne potvrdi da se simptomi ne mogu pripisati COVID-19 infekciji. Na osnovu rješenja o izolaciji za oboljelog (potvrđenog slučaja kovid infekcije) izdaje se rješenje o karantinu za bliski kontakt iz domaćinstva kome je isto neophodno zbog pravdanja odsustva sa posla i otvaranja bolovanja", saopštio je IJZ.

Izvor:rtcg