Kovid još ne smatrati endemskom bolešću

Uprkos tome što bi od omikron soja korona virusa uskoro moglo da oboli više od polovine stanovnika Evrope, još uvijek je ne bi trebalo smatrati endemskom bolešću poput gripa, saopštila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

U Evropi je tokom prve nedjelje 2022. godine prijavljeno više od sedam miliona novih slučajeva, što pokazuje udvostručenje u brojkama u odnosu na period od prije dvije nedjelje, izjavio je direktor SZO-a za Evropu Hans Kluge u obraćanju medijima, prenosi Glas Amerike.

"Ovim tempom, Institut za zdravstvenu metriku i procese predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedjelja", rekao je Kluge, pozivajući se na istraživački centar Univerziteta u Vašingtonu.

Kako je naveo, u 50 od 53 države Evrope i centralne Azije zabilježeni su slučajevi zaraznijeg omikron soja.

U međuvremenu, naučna istraživanja ukazuju da omikron soj više utiče na gornje disajne puteve nego na pluća, izazivajući blaže simptome od prethodnih sojeva kovida.

Međutim, SZO upozorava da je potrebno sprovođenje još studija da bi takve prognoze bile potvrđene.Takođe, španski premijer Pedro Sančez založio se za promjenu načina ophođenja prema pandemiji korona virusa, rekavši da bi trebalo koristiti metode slične onim za praćenje gripa, s obzirom da je smrtnost opala.Što bi značilo, kako se navodi, da se virus tretira kao endemska bolest, a ne kao pandemija, bez evidentiranja pojedinačnih slulajeva i testiranja svih građana sa simptomima.

Zvaničnica SZO-a za Evropu Ketrin Smolvud je komentarišući tu odluku španskog premijera kazala da je čovječanstvo za sada prilično daleko od toga.

Ona je ukazala da je za to potrebno da virus ima stabilnu i predvidljivu transmisiju.

"Još je prisutna velika količina neizvjesnosti. Virus se prilično brzo razvija i nameće nove izazove. Nijesmo u mogućnosti da ga označimo endemskim", rekla je Smolvud.

Izvor:rtcg