Rusija se suočava s novim talasom infekcije koronom

Rusija se suočava sa novim talasom infekcija korona virusom zbog naglog širenja izrazito zaraznog omikron soja, izjavio je danas predsjednik Vladimir Putin."Očigledno je da smo danas u veoma teškoj situaciji, na ivici mogućeg novog talasa (virusa). Vidimo šta se dešava u svijetu. To znači da imamo najmanje nekoliko nedjelja da se pripremimo", rekao je Putin.

Na sastanku sa najvišim državnim zvaničnicima Putin je pozvao na "mobilizaciju" zdravstvenog sistema zemlje.Ruski zvaničnici su ove nedjelje upozorili na novo širenje korona virusa, ukazujući na brzo širenje omikron soja i rast broja novih infekcija u nekim regionima. Upozorenja su uslijedila kada je broj novih infekcija za 24 sata počeo da raste širom zemlje, poslije nekoliko sedmica opadanja.

Omikron soj, koji je postao dominantan u mnogim zemljama, lakše inficira one koji su vakcinisani ili su prethodno bili zaraženi drugim sojevima virusa. Prve studije pokazuju da je manja vjerovatnoća da će omikron izazvati tešku bolest u poređenju sa prethodnim delta sojem.Ruske vlasti su danas prijavile oko 18.000 novih infekcija, juče oko 17.500, a u ponedjeljak oko 15.000.

Izvor: Rtcg