Nije zabilježen nijedan slučaj flurone

Za sada nema sumnje da je registrovan ijedan slučaj flurone, odnosno kombinovane zaraze gripom i koronom, u Crnoj Gori, kazao je Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

”Mi pratimo našim standardnim procedurama sezonu gripa. Zbog toga se predlaže i vakcinacija protiv gripa. Za očekivati je da se desi nešto tako i kod nas, ukoliko bude takvih slučajeva, mi ćemo izvijestiti javnost”, izjavio je Galić gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Kazao je da i od vakcinacije zavisi kada će se pandemija završiti.Za sada su, na svu sreću, kaže Galić, pod najvećim teretom primarni nivo zdravstva i oni koji se bave dijagnostikom.“Zabilježen je nagli eksponencijalni skok broja zaraženih, međutim za sada broj umrlih i hospitalizovanih ne prate taj broj”, kazao je Galić.Smatra da su prethodne mjere dale rezultat.

“Ne smijemo ni da zamislimo šta bi se desilo da nisu uvedene neke zabrane proslava Nove godine”, kazao je on.Hospitalizacije u odnosu na raniji period povećane su 12 procenata.

“Na svu sreću one ne prate nagli broj novooboljelih”, kazao je on.Testiranje najbolje uraditi u prvih pet dana Testiranje antigenskim testovima, po njegovim riječima, je najbolje uraditi u prvih pet dana od početka simptoma.“Oni koji nemaju simptome, a imali su kontakt, brzi testovi neće pokazati pravu sliku. Sve zavisi od nivoa infekcije u kojoj se nalazi osoba i od dipartikula koji se nalaze u gornjem dijelu respiratornog sistema”, kazao je Galić.Kazao je da pretpostavlja da će Ministarstvo uvažiti preporuke IJZ-a za produžetak raspusta do 31. januara.“Od nas zavisi transmisija omikrona, mogućnost njegovog prenosa je tri do pet puta veća od delta soja”, upozorio je on.Naglasio je da je došlo do eksplozije broja zaraženih, tako da su predviđanja o toku pandemije neizvjesna.

“Ali nadamo se kada se broj osoba koje bi omikron mogao da zarazi se smanji, da će se na taj načini početi pandemija da se smanjuje, odnosno da će broj oboljelih doživjeti značajan pad”, kazao je Galić.Iastakao je da su kapaiteti IJZ-a u najvećem nivou zauzeti i da za sada funkionišu. 

 Izvor: Rtcg