Dozvoljen rad igraonica i lokala do ponoći

Vlada Crne Gore odlučila je da u naredne dvije sedmice, od 20. januara do 3. februara omogući rad dječijih igraonica uz kovid sertifikat i uz obezbjeđivanje najmanje 10 m2 prostora po osobi i rad svih ugostiteljskih objekata do ponoći uz uslov da ne dozvole izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara ili DJ-eva.

To je saopštio direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Galić je napomenuo da je u lokalima dozvoljeno puštanje muzike sa zvučnika.Kazao je da je razlog smanjen broj oboljelih posljednje sedmice čak 40 odsto.Ipak, imajući u vidu da je broj novoobljelih na dnevnom nivou i dalje visok, bez obzira na generalni trend pada, sve ostale mjere ostaju na snazi.

“Ovo je trenutak kada prvenstveno omladinu moramo da upozorimo da dolazi do “prelivanja” zaraze sa njih na starije ukućane. Do ove nedjelje smo bilježili najveću incidenciju obolijevanja u uzrasnim grupama od devetnaeste do četrdesete godine. U posljednjoj nedjelji, posljedično, kao što smo i očekivali, najviše oboljelih je u grupi od 40 do 65 godina, a najveći porast trenda je u uzrasnoj kategoriji 65+ godina. Dobra okolnost je to što su oni vakcinisani u procentu većem od 70 odsto”, kazao je Galić.

S druge strane, bilježimo i pad oboljelih među maloljetnicima za oko 30 odsto.“Oko 45 odsto inficirane djece su djeca u osnovnim školama, oko 37 odsto su srednjoškolci, a 18 odsto su djeca u predškolskom uzrastu”, dodao je on. .I dalje napominju da je sprovedenim međunarodnim stručnim studijama utvrđeno da vakcinisane osobe obolijevaju od blažih formi i Omikron soja SARS-CoV-2.“Naročito osobe koje su vakcinisane sa tri (buster) doze, pa stoga molimo građane da se vakcinišu, a ukoliko nisu primili treću dozu, i to bez odlaganja da učine”, kazao je direktor IJZ-a.

Još se ne zna koliko traje odgovor imuniteta na treću dozu

Po posljednjim preporukama Nacionalnog imunizacionog stručnog tijela treća doza se može primiti tri mjeseca nakon druge doze ili obolijevanja ako druge , a kod imunokompromitovnih osoba i mjesec dana nakon druge doze, kazao je Galić.“Još ne znamo koliko će treće doze trajati. Po novim studijama imuni odgovor na treću dozu jako velik, ali potrebno je vrijeme kako bi se napravile studije pa ćemo detaljnije znati”, kazao je on.Dodao je da i kod omikron soja bolje prolaze oni koji su vakcinisani.

U Domovima zdravlja smanjeno čekanje

Dom zdravlja Podgorica funkcioniše na tri polja, a to su: redovan proces rada, Covid i imunizacija, kazao je direktor te ustanove Danilo Jokić. “Od 1. do 17, januara, Dom zdravlja Podgorica je imao 28.796 obrađenih kovid odraslih pacijenata (8.489 pregleda i 20.307 telefonksih konsultacija) i 2.969 obrađenih kovid maloljetnih pacijenata (2.392 pregleda i 577 telefonskih konsultacija)”, rekao je Jokić.U pomenutom periodu, kako dodaje,  odrađeno je 1.110 kućnih posjeta ljekara.

“15.861 testiranje, 3.318 patronažnih posjeta, 6.600 uzorkovanja nalaza pacijenata u Covid centrima, 1.207 uzorkovanja nalaza u kućnim uslovima, 898 snimanja pluća i 530 transporta Covid pacijenata”, rekao je direktor.Ovo nas dovodi do ukupnog broj od 61.289 pruženih usluga.“U zadnjih nekoliko dana bilježi se smanjenje broja pregledanih pacijenata do 25 odsto u odnosu na početak januara 2022. godine. Ali se bilježi povećanje broja pregledanih pacijenata za 30 odsto u odnosu na decembar 2021.godine”, kazao je Jokić.

Istakao je da je ovo veoma zahtjevan period za zdravstvene radnike Doma zdravlja Podogrica, kojipokazuju da su heroji društva na prvoj liniji odbrane.“Naravno, ovoliki obim posla dovodi i do opterećenja sistema, pa su primijećene i gužve na pojedinim Covid punktovima. Međutim, slike koje vam prikazujemo su od jutros - od prije sat vremena - od 9 sati, na kojima se jasno vidi da sistem funkcioniše besprekorno i da je smanjeno bilo kakvo čekane za bilo koju esencialnu potrebu stanovnika Glavnog grada”, istakao je Jokić.Pozvao je građane da se vakcinišu, da na ovaj način zaštite sebe i sve oko sebe.

”Iako omikron soj trenutno pokazuje blažu kliničku sliku kod pacijenata, njegovo širenje dovodi do povećanog broja novozaraženih. Takođe, molim građane da poštuju propisane epidemiološke mjere, jer na taj način ćemo, uz vakcinaciju, na najbolji način zaustaviti širenje Covid 19”, kazao je on.

Izvor: rtcg

Foto: Prt/scr