"CG riješena da ispuni sve zadatke"

Crna Gora ostaje riješena da ispuni sve zadatke kako bi postala dio evropskog sistema vrijednosti i obezbijedila evropski kvalitet života svojim građanima, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je sinoć razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, koji je Podgoricu posjetio povodom Ministarskog sastanka zapadno-balkanske šestorke u oblasti energetike i tranzicije ka čistim izvorima.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo kontinuitetom redovnih kontakata koji doprinose daljem napredovanju Crne Gore u pregovaračkom procesu.

On je naglasio da su u tom pravcu dalja diverzifikacija ekonomije i sprovođenje strukturnih reformi u važnim segmentima obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, i javne uprave ključni prioriteti.

Han je izrazio zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Crnu Goru i zahvalnost predsjedniku na organizaciji večere za zvaničnike regiona na veoma važnu temu tranzicije ka čistoj energiji u kojoj je Crna Gora, zajedno sa Albanijom, predvodnik Zapadnog Balkana.

Han je ocijenio da je Crna Gora napredovala u pogledu ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što doprinosi da dobijanjem završnih mjerila perspektivu procesa učini jasnom.

Kako je saopšteno, dalji zajednički fokus pregovaračkog procesa u ovoj godini biće otvaranje preostalog poglavlja 8, zatvaranje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i intenziviranje aktivnosti na zatvaranju poglavlja.

U odnosu na aktuelne događaje u Crnoj Gori, Han je pozdravio debatu koja se odvija u parlamentu.

"Postojanja različitih mišljenja su svojstvena demokratskim društvima, a o njima treba raspravljati upravo u parlamentu", kazao je Han.

Đukanović je zahvalio na interesovanju Hana u pogledu posljednjih dešavanja u zemlji i kazao da za razliku od nekih sličnih pojava u prošlosti, sadašnje stanje ne potresa Crnu Goru.

"Sada smo u situaciji da ono što se događa bude tema za institucije da obave svoj posao, a mi da se bavimo prioritetima državne politike", rekao je Đukanović.

 

 

Izvor:RTCG