Podržavamo dogovor koji neće proizvesti posljedice

Crna Gora prihvatiće svaki dogovor koji postignu Kosovo i Srbija, ali ima izvjesnu zabrinutost oko mogućeg rješenja baziranog na korekciji granica, kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović u intervjuu za emisiju na crnogorskom jeziku na Radio televiziji Kosovo 2 (RTK2).

On je istakao da su odnosi Crne Gore i Kosova dobri, da nema otovorenih pitanja, ali da prostora za jačanje saradnje ima.

“Crna Gora daće podršku onome što se dogovore Kosovo i Srbija i želi da bude konstruktivan partner i jednima i drugima i da pomogne koliko može i ako može", istakao je ministar Darmanović, dodajući da će Crna Gora biti zadovoljna ako Srbija i Kosovo riješe jedan veliki problem u našem regionu.

On je poručio da Crna Gora ne želi da se miješa u odnose Srbije i Kosova.

"Druga je stvar što mi iznosimo svoje rezerve i jednom i drugom partneru u o razmjeni teritorija, kao rješenju. Mi ne želimo da se miješamo i ne tvrdimo da će to biti loše rješenje, ali samo ukazujemo na to da je region u kojem živimo pokazao veliki potencijal za razmah etničkog nacionalizma, političkih emocija u vezi sa pitanjima granica, teritorija etničkog sastava, da taj region nije najpovoljnije područje da se rješenja traže na taj način. Mi smo skloni rješenima evropskog tipa zaštitom manjina autonomijama, rješenjima koja štite ljudska i manjinska prava, poznatim rješenjima po međunarodnim standardima i ukoliko postoji rješenje na taj način, mi bismo ga radije vidjeli, ali to ne znači da nećemo naše susjede i partnere podržati u svakom kredibilnom rješenju do kojeg oni dođu, pod uslovom da postoji ipak pristojan set garancija da takvo rješennje neće proizvesti posljedice”, istakao je Darmanović.

Izvor:Rtcg