Minimalna penzija biće 145 eura

Predložene izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su ispregovarali sindikati sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, daju povoljnije mogućnosti za odlazak zaposlenih u penziju i trebalo bi ih, kako je saopšteno, što prije usvojiti.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, kazao je da su predstavnici dvije sindikalne centale i Ministarstva rada poslije teških pregovora uspjeli da dođu do kompromisa oko određenih rješenja, pišu Vikend novine.

On je poručio da sindikalne organizacije traže da se predložene izmjene i dopune što prije razmatraju na sjednici Vlade, upute Skupštini i usvoje po hitnom postupku.

Izmjenama je dogovoreno da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad muškarac navrši 66 godina, a žene 64, uz najmanje 15 godina staža osiguranja.

Takođe, osiguranik stiče pravo na penziju kada navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

“Dogovoreno je da se jedna četvrtina najnepovoljnijih godina ne uzima u obzir pri izračunavanju visine penzije i da minimalna penzija bude 145 eura, umjesto dosadašnjih 125 eura”, rekao je Zarubica.

Izvor:antena m