CG najozbiljniji kandidat za EU

Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ocijenio je ambasador Italije u našoj državi Luka Zelioli.

Ambasador, u intervjuu za Vikend novine, ističe da je uloga naše države u regionu pozitivna i konstruktivna, a da su odnosi Crne Gore i Italije veoma čvrsti, te posebno produbljeni nakon ulaska naše zemlje u NATO.

To se, kako je naglasio, posebno primjećuje na ekonomskom planu, a u prilog tome govori to što su investitori iz Italije u prošloj godini bili na prvom mjestu po investicijama u Crnoj Gori.Odnosi između Italije i Crne Gore su odlični i veoma čvrsti, s obzirom na to da se zasnivaju na vezama koje imaju jake istorijske korijene ove godine slavimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1879. godine. Ulazak Crne Gore u Atlantski savez, koji je Italija snažno podržala, dodatno je produbio ove odnose, kako u pogledu odnosa između naših ministarstava odbrane, što je potvrđeno nedavnom posjetom Crnoj Gori ministra Elisabette Trenta, tako i u ekonomskom smislu.

Činjenica je da u protekle dvije godine, odnosno od kada su Podgorica i Rim saveznici, italijanske direktne investicije su u ovoj zemlji brzo rasle, prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, prošle godine Italija je bila na prvom mjestu. Odnosi u drugim oblastima takođe rastu.

Zelioli dodaje i u oblasti kulture postoji snažna potražnja za italijanskim jezikom, toliko da će pokušati da povećaju kapacitete za učenje italijanskog jezika.

“Možemo računati i na interesovanje 16.000 dječaka i djevojaka koji su odabrali Danteov jezik u 80 osnovnih i srednjih škola širom zemlje, a zatim na izvanrednu mrežu profesora italijanskog kojima želim uputiti zahvalnost. Oni, bogati prijedlozima i inicijativama za mlade učenike, koje Ambasada sa entuzijazmom podržava i promoviše, pripadaju, u najvećem broju, Udruženju nastavnika italijanskog jezika Crne Gore. Želim da pomenem i značaj Odsjeka za italijanski jezik i književnost na Univerzitetu Crne Gore u Nikšiću, pod sjajnim rukovodstvom profesorice Vesne Kilibarde. To je “kovačnica” crnogorskih “italijanista” i vjerujem da će se njene aktivnosti ponovo ojačati očekivanim dolaskom, u septembru, italijanskog lektora”, kazao je on.

Izvor:rtcg