CG pouzdan ekonomski i politički partner

Crna Gora je danas najstabilnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana, i u ovom dijelu Evrope, ocijenio je premijer Duško Marković, tokom drugog dana zvanične posjete Azerbejdžanu.

To nas, kako je rekao, čini ekonomski i politički pouzdanim partnerom.Uz ocjenu da je stabilnost preduslov ekonomskog prosperiteta, Marković je na Poslovnom forumu u Bakuu rekao da je članstvo Crne Gore u NATO alijansi "bio signal investitorima da je Crna Gora destinacija koja u domenu bezbjednosti dijeli najviše standarde".

"Već u prvoj godini članstva vidjeli smo značajan porast investitora i broja turista iz zemalja NATO-a", rekao je Marković.

On je rekao da crnogorska ekonomija već tri godine bilježi jednu od najvećih stopa rasta u Evropi - više od 4,7 odsto godišnje.

"U dvije godine povećali smo broj zaposlenih za gotovo osam odsto", rekao je Marković.Predsjednik crnogorske vlade je podsjetio da u Crnoj Gori posluju investitori iz više od 110 država, a prisutni su najprestižniji svjetski turistički brendovi.

"Crna Gora ima najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi eura od 2006. do 2018. godine", kazao je Marković.

"Sada je naš državni prioritet strateška valorizacija sjevernog regiona u kojem se nalaze naši ključni privredni i prirodni resursi. Tu vidim veliki potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje Crne Gore i Azerbejdžana, posebno u oblasti poljoprivrede", istakao je on.

Izvor: RTCG