Prihodovali 23 miliona više nego lani

Uprava carina do juna prihodovala je oko 370 miliona eura ili 23 miliona više u onosu na prethodnu godinu.

Iz Uprave carina kažu da je u toku primjena projekta koji će omogućiti jednostavnije procedure na graničnim prelazima i brži protok roba. Uprava carina povećala je naplatu prihoda od akciza, carina i PDV-a u ovoj godini za sedam odsto ili 23 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

"Ostvarena naplata prihoda u periodu od januara do juna 2019. godine iznosila je oko 370 miliona eura. Prema strukturi naplaćenih prihoda ostvarena je naplata PDV-a pri uvozu iznosila je oko 253 miliona eura, što je više za nekih osam i po odsto ili 20 miliona eura", kazala je Ana Vuković iz Uparve carina. Tokom kontrole na graničnim prelazima izdali su 176 prekršajnih naloga i izrekli 85.000 eura novčanih kazni."Uprava carina identifikovala je najveće rizika u oblasti umanjenja carinske vrijednosti robe, zatim neprijavljivanje prave i tačne količine, zatim krijumčarenje i neprijava, odnosno pogrešno davanje podataka za porijeklo robe, povreda prava intelektualne svojine, davanje pogrešne tarifne oznake u cilju izbjegavanja plaćanja dažbine u punom iznosu", dodala je Vuković.

U izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore navodi se da je potreban napredak u pogledu pristupanja Konvenciji o zajedničkom tranzitu, uspostavljanjem kompjuterizovanog sistema, kao i primijeniti olakšice za trgovinu i smanjiti procedure na graničnim prelazima. Iz Uprave carina kažu da je u toku primjena projekta koji se odnosi na uspostavljanje tog sistema koji se primjenjuje u Evropskoj uniji.

"Kroz primjenu pojednostavljenih postupaka omogućili smo najpouzdanijim privrednim subjektima da kroz sprovode carinske procedure elektronskom razmjenom podataka, što je izvještaju on napretku ocijenjeno pozitivno", kazala je Vuković.

Izvor:RTCG