Očekuje se da će tijelo Radovića biti dopremljeno najkasnije za desetak dana

Očekuje se da će tijelo Radovića biti dopremljeno najkasnije za desetak dana

U saradnji sa agencijom u Kirgistanu i crnogorskom ambasadom u Moskvi pokrenut je postupak prenosa posmrtnih ostataka alpiniste Milana Radovića, a očekuje se da će njegovo tijelo u Crnu Goru biti dopremljeno najkasnije za desetak dana.

Kako je Pobjedi kazao predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore prof. dr Dragan Bulatović, u ponedjeljak je uplaćen novac koji su tražile kirgistanske vlasti, kako bi počeli proceduru prenosa tijela Radovića sa planine na kojoj je stradao tokom pohoda, a onda i transport u Crnu Goru.

“Dobili smo potvrdu da je uplata stigla, nakon čega su oni pokrenuli procedure za transport tijela”, kazao je Bulatović. Novac je obezbijedio Planinarski savez Crne Gore u koordinaciji sa Planinarskim klubom „Visokogorci CG“, Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija, gdje je Radović bio zaposlen i nadležnim državnim institucijama.

“Njegovo tijelo rendžeri su u ponedjeljak spustili sa visine od 5.400 metara na visinu baznog kampa od 4.200 metara, odakle helikopter treba da ga prebaci do najbližeg grada Karkola.

Očekivali smo da će to biti urađeno u utorak, ali od kirgistanske strane smo dobili poruku da će to biti urađeno tek danas, zavisno od vremenskih prilika.

Pogrebno preduzeće koje smo angažovali pokrenulo je procedure za dozvole i ostalo što prati proces transporta”, kazao je Bulatović. Prema ranijim iskustvima, objašnjava on, procedure transporta traju u prosjeku od pet do deset dana, zavisno od dinamike vađenja dozvola, rezervacije leta.

Realno je da u narednih 10 dana tijelo Milana Radovića stigne do Beograda, odakle će biti transportovano do Podgorice. Preduzeli smo sve što je u našoj moći, obezbijedili smo novac i odmah uplatili tako da tu nije bilo nikakvih problema”,  kazao je Bulatović.

On je istakao da još nije određen datum za komemorativnu sjednicu, napominjući da će javnost biti na vrijeme obaviještena.

Pobjedi su iz Ministarstva vanjskih poslova kazali da su od kada su primili informaciju o smrti crnogorskog planinara Milana Radovića u stalnoj komunikaciji sa nadležnima u Kirgistanu i svakodnevno prate situaciju kako bi bile blagovremeno sprovedene neophodne procedure za transport posmrtnih ostataka u Crnu Goru.  

Radović je bio na zahtjevnom planinarskom pohodu na planinskom masivu Tjan Šen kada je u visinskom kampu C4 stradao, najvjerovatnije zbog odlamanja dijela ledene grede na kojoj se kamp nalazio. Jedan od najboljih crnogorskih planinara nije imao nikakvu šansu da preživi. Survao se u ambis dubok više od 1.000 metara.

Nesreća se dogodila nakon prethodnog uspješnog uspona Radovića i njegovog kolege iz kluba Aleksandra Đajića u okviru klupske ekspedicije na vrh Khan Tengri (Gospodar duhova) visok 7.010 metara u Kirgistanu, koji zahtijeva izuzetnu fizičku i tehničku spremnost.  Radović je bio zaposlen u ZIKS-u.

 

Izvor:AntenaM