"Bugarska će snažno podržati CG"

Bugarska će tokom svog predsjedavanja Evropskom unijom (EU) snažno podržati nastavak integracija Crne Gore, posebno u jačanju administrativnih kapaciteta, saopšteno je na sastanku potpredsjednika Vlade, Milutina Simovića i bugarskog ministra poljoprivrede, prehrane i šumarstva, Rumena Porožanova.

Sagovornici, koji su se sastali na marginama Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA) u Berlinu, ocijenili su da je Crna Gora lider u regionu u procesu integracija u EU.

“Oni su se saglasili da je važno da se brzina napretka zemalja koje su u procesu pristupanja ocjenjuje na bazi postignutih rezultata”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Porožanov je kazao da je proces pristupanja veoma zahtjevan, posebno u oblasti poljoprivrede na koju se odnose tri obimna pregovaračka poglavlja.

On je podsjetio da je EU trenutno u procesu kreiranja novog programskog razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), i da je za poljoprivrednike EU, ali i njihove kolege iz zemalja koje su u procesu pristupanja, kao što je Crna Gora, značajno to što će nova politika ići u pravcu pojednostavljenja procedura za korišćenje izdašne podrške.

Simović se zahvalio na podršci Bugarske Crnoj Gori naglasivši i da je veoma važno da EU, posebno nove zemlje članice, prilikom kreiranja Zajedničke poljoprivredne politike za naredni period, vode računa o interesima zemalja kandidata koje će biti dio te nove politike.

Kako je kazao Porožanov, Bugarska ima iste probleme kao i Crna Gora kada je riječ o depopulaciji ruralnih područja, i stoga je dodao da je uvjeren da će rezultati kreiranja nove poljoprivredne politike za Bugarsku i zemlje EU biti relevantne i značajne i za Crnu Goru.

Izvor:RTCG