Za godinu najviše porasle cijene hrane

Crna Gora je tokom avgusta izašla iz deflacije i prvi put zabilježila minimalni pozitivni rast cijena na mjesečnom nivou za 0,1 odsto, pokazuju novi podaci Uprave za statistiku Monstata.

Potrošačke cijene registrovane u periodu od januara do avgusta ove, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su bile više za 0,3 odsto. Ipak, na godišnjem nivou potrošačke cijene koje predstavljaju mjeru inflacije kao pokazatelja ekonomskih kretanja u jednoj državi, bilježe pad treći mjesec zaredom.

„Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu su u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku niže za 0,2 odsto”, preciziraju iz Monstata. Na mjesečnom novu, najveći uticaj na stope inflacije imale su cijene: mlijeka, sira i jaja, mesa, zatim čvrstih goriva, uređaja, proizvoda za ličnu njegu i održavanje domaćinstva, te usluga smještaja. S druge strane, u minusu je bio rast cijena slatkih prehrambenih proizvoda, te povrća, obuće, odjeće, frizerskih usluga i, naročito, knjiga.

Izvini: rtcg