Atmosfera uoči Prajda mirna

Atmosfera u Crnoj Gori uoči sedmog Montenegro prajda, koji se održava u subotu, daleko je mirnija, negativne reakcije uglavnom izostaju, a sam događaj poprima karakteristike promotivne manifestacije, u cilju podrške zaštiti prava LGBTI osoba, saopštila je Dnevnim novinama v.d. ombudsmana Zdenka Perović.

Povorka ponosa je, dodaje, samo jedan od testova koliko smo kao društvo zreli da stvarno prihvatimo w. Neusvajanje zakona o istopolnom partnerstvu, kaže, može imati višestruke posljedice.

"No, bio zakon donijet ili ne, odluke koje se donose u vezi sa ostvarivanjem prava i sloboda LGBTIQ populacije moraće se ostvarivati na način kako to propisuje praksa Evropskog suda za ljudska prava", tvrdi Perović.

Negativnih stavova, kaže, u izvjesnoj mjeri ima još uvijek, ali što je jako važno, više prema samoj manifestaciji nego prema pravima pripadnika ove zajednice.

"Bitno je da se u ovakvim prilikama ponovo ukaže na ključne nedostatke u sistemu, a sa druge strane pokaže ljudska i civilizacijska potreba da sve nas doživljavamo i tretiramo na jednak način, bez obzira na razlike u ličnim karakteristikama ili svojstvu", smatra Pejović.

Izvor:rtcg