Sindikati čekaju konkretne korake o povećanju zarada

Sindikati zdravstva, doktora medicine i prosvjete ohrabreni su uvjeravanjima predsjednika Vlade Duška Markovića da će Vlada inicirati razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu i prosvjeti i ocjenjuju da takav korak može biti uvod u dugo očekivane promjene.

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za Pobjedu da u tom tijelu očekuju da će nastavak razgovora o povećanju zarada, koji je kako je pojasnila, počeo još prije ljeta, krajem septembra biti nastavljen, te da će se u slučaju dogovora sa primjenom krenuti već početkom godine.

"Naši zahtjevi su predati Ministarstvu zdravlja, jer smo već prije ljeta počeli razgovore i očekujemo krajem septembra i početkom oktobra nastavak, da vidimo koje su sada mogućnosti države. Ako stoje premijer i Vlada iza toga, naći će se rješenje. Nadam se da ćemo ovog trenutka dobiti mnogo veće koeficijente, shodno Zakonu o zaradama u javnom sektoru, gdje su ista ili srodna zanimanja daleko više vrednovana. Želimo da postignemo ravnopravnost i pravednost u ovom trenutku, a o daljim koracima i povećanjima biće i dalje riječi", kazala je Krivokapić.

Iz Sindikata doktora medicine su kazali da nakon obećanja premijera, očekuju konkretne korake "da bi se uvjerili da Vlada mijenja pristup i pokazuje odgovornost za zdravstveni sistem".

Izvor:rtcg