Mađarska će pomoći u reformi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i prevenciji malignih bolesti

Crna Gora i Mađarska imaju intenzivnu saradnju u oblasti zdravstva, a uspješna iskustva mađarskog zdravstvenog sistema, koji je jedan od najuređenijih u Evropi, značajno će pomoći u reformi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Crnoj Gori, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića sa mađarskim ministrom ljudskih resursa Miklošom Kaslerom.

Kako je saopšteno, dogovoreni su konkretni koraci, u cilju sagledavanja stanja i daljih aktivnosti, a s namjerom obezbjeđivanja efikasnosti i dostupnosti zdravstvenih usluga u ovom segmentu zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

„Dogovorili smo odlazak naših stručnjaka u Mađarsku da se sagleda stanje službe hitne pomoći u Mađarskoj i naravno dolazak stručnjaka iz Mađarske, jer mađarska Hitna pomoć važi za jednu od najorganizovanijih u Evropi“, kazao je Hrapović.

Tokom susreta je bilo riječi o stručnom usavršavanju crnogorskih ljekara u Institutu za onkologiju u Budimpešti, koji je, kako je saopšteno, jedan od najreferentnijih centara u Evropi za liječenje malignih bolesti.

„Takođe smo dogovorili i da naši doktori koji su na specijalizacijama van Crne Gore, jedan dio prakse obavljaju u zdravstvenim ustanovama u Mađarskoj, kao i organizovanje stručne prakse za crnogorske studente medicine u mađarskim zdravstvenim institucijama“, rekao je Hrapović.

On je dodao da je mađarski kolega dao punu podršku preventivnim programima koje sprovodi Ministarstvo zdravlja, prije svega skrining programima ranog otkrivanja karcinoma dojke, grlića materica i kolorektuma, kao i procesu imunizacije, s naglaskom na uvođenje HPV vakcine.

"Nakon stručnih mišljenja Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizaciju i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije donijeli smo odluku da krajem ove godine ponudimo građanima Crne Gore vakcinaciju, odnosno imunizaciju HPV vakcinom, jednom od najboljih  metoda preventive od oboljena karcinoma  grlića materice“, najavio je ministar Hrapović.

Ministar ljudskih resursa Mađarske Mikloš Kesler izrazio je zadovoljstvo nastavkom saradnje sa crnogorskim Ministarstvom zdravlja.

 

Izvor:AntenaM