Značajni rezultati u integrisanom upravljanju granicom

Crna Gora je ostvarila značajne rezultate u oblasti integrisanog upravljanja granicom, a jačanje kapaciteta Granične policije i dostizanje Šengen standarda ima za cilj i veću bezbjednost države i građana, ocijenjeno je juče u Luksemburgu na sastanku ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludina Nuhodžića i ministarke unutrašnjih poslova Republike Finske Marie Ohisalo.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da, uz podršku kako Vlade tako i Evropske komisije, ulaže sredstva u cilju efikasnije kontrole granica i borbe protiv prekograničnog kriminala“, saopštio je Nuhodžić.

On je, kako dodaju, zahvalio na ekspertskoj podršci koju je Finska u prethodnom periodu pružala Crnoj Gori u oblasti upravljanja granicom.

"Ministar je istakao da je posvećenost Crne Gore procesu pristupanja Evropskoj uniji iskazana i kroz rezultate na polju međunarodne policijske saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, što je potvrđeno i u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Ministarka unutrašnjih poslova Republike Finske Maria Ohisalo je predstavila prioritete predsjedavanja EU u oblasti bezbjednosti i naglasila da Finska podržava proces evropskih integracija Crne Gore i politiku proširenja EU, kao i da će evropska perspektiva Zapadnog Balkana doprinijeti dugoročnoj stabilnosti.

"Govoreći o ilegalnim migracijama, ministarka Ohisalo je ukazala na značaj Sporazuma koji je potpisan između Crne Gore i Evropske unijeo aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex)", dodaje se u saopštenju.

Kako navode iz MUP-a Nuhodžić i Ohisalo saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje u borbi protiv visokotehnološkog kriminala, kao i u oblasti zaštite i spašavanja.

"Razmijenili su mišljenja i o suprotstavljanju globalnim bezbjednosnim izazovima, s fokusom na terorizam i nasilni ekstremizam", zaključuje se u saopštenju.

Izvor:RTCG