Očekivani rok završetka radova na prioritetnoj dionici autoputa je 30. septembar 2020. godine

Predsjednik Vlade Duško Marković je u odgovoru na pitanje poslanika Gorana Danilovića u okviru premijerskog sata, saopštio da je očekivani rok završetka građevinskih i svih drugih infrastrukturnih radova na prioritetnoj dionici autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo je 30. septembar 2020. godine, ali zbog kompleksnosti cijelog projekta ne može se potvrditi i sam datum otvaranja priotitetne dionice autoputa.
 
Takođe, predsjednik Marković je naveo i da su u toku intenzivne aktivnosti na realizaciji preostalih dionica Autoputa, istakavši:
 
„Mi već parama Evropske komisije iz granta radimo idejno rješenje i studiju o uticaju na životnu sredinu za drugu dionicu – pet miliona eura – takođe se radi studija za treću dionicu, koja uključuje petlju Smokovac prema primorju“.
 
Kada je riječ o spajanju Autoputa sa Republikom Srbijom, on je podsjetio da je projekat u potpunosti usaglašen, te da su radovi na čitavoj trasi u različitim fazama realizacije.
 
Komentarišući prigovore o načinu izbora podizvođača, Premijer je podsjetio da je izvođač radova izabran po posebnom modelu, verifikovanom u Parlamentu, kao i da podizvođače ne bira Vlada, nego izvođač po strogoj proceduri, te odbacio tvrdnje o opasnosti od ekonomske zavisnosti, ocijenivši da iza takve teze stoje interesi i globalni interesi.
 
„Ponosan sam na crnogorske podizvođače. Oni su danas podizvođači na ovom projektu, a sjutra će nadam se biti izvođači velikih projekata ne u Crnoj Gori nego i šire, jer su izgradili sposobnost i kapacitet i ja vjerujem da će biti i izvođači i u Srbiji i u Italiji ili negdje drugo, kada dođe vrijeme za to“, naglasio je predsjednik Marković.
 
 
Saopštenje i foto: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE