Vodovodi da ostanu u javnom vlasništvu, a stambena politka da se izmijeni (video)

Crna Gora je deklarativno država socijalne pravde, a veliki korak naprijed u ostvarenju tog ideala bilo bi prepoznavanje prava na vodu i na adekvatno stanovanje u njen pravni sistem, poručio je Esmin Imeri iz  Asocijacije za demokratski prosperitet - Zid (ADP-Zid).

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid, u skladu sa tim, pokrenula je i inicijativu da pravo na vodu i na adekvatno stanovanje budu neotuđiva i osnovna ljudska prava definisana najvišim pravnim aktom.

Gostujući u emisiji “Šta može NVO”, Radija Bijelo Polje, Imeri je istakao da su i Bijelo Polje prepoznali kao sredinu, koja je spremna da podrži jednu takvu inicijativu.

“Sigurni smo da Bjelopoljci mogu i žele da daju svoj doprinos, jer upravo i bjelopoljska opštna radi na rješavanju ovih pitanja, naročito kada govorimo o stanovanju i to ne samo soicijalnih kategroija. Zato smo i organizovali javnu tribinu u Bijelom Polju, kako bi čuli i stavove ovdašnjih građana i kako bi ih uključili u našu kampanju”, rekao je Imeri.

On je istakao da im je namjera da pravo na vodu i zaštita vodnih resursa budu uvedeni u Ustav Crne Gore, kako bi voda bila zaštićena kao javno dobro i osnovno ljudsko pravo svih građanki i građana Crne Gore.

“Zato smo i sačinili jedan document, odnosno deklaraciju “Pravo na vodu”, koji ćemo dostaviti predstavncima lokalnih samouprava, kako bi uz pomoć tog dokumenta zadržali vodovode u javnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne samouprave. Takođe, u Podgorici smo emitovali dokumentarni film “Do poslednje kapi” , koji je građanima prikazao na koji način se izvršila privatizacija vodovoda u pojedinim zemljama Evropske unije. Samom privatizacijom cijena usluga je drastično skočila, a kvalitet je ostao istili ili čak opao, tako da je naš cilj da se vodovodi ne privatizuju, a sa druge strane da se građanima obezbijedi neki minimum vode, koji moraju da imaju, jer je pravo na vodu jedno od osnovnih judksih prava. Ukoliko neko nema sredstava da plaća račune za vodu, koji moramo priznati nijesu visoki kod nas, da mu ipak omogućimo onoliku količinu vode koja je neophodna za podmirenje najosnovnijih životnih potreba”, pojasnio je projektni asistent.

Imeri je napomenuo da su u aktivnosti uključili i lokalne samouprave i vodovode, te da će i u narednom periodu organizovati niz javnih tribina, kako bi se odgovorno i savjesno upravljalo našim vodnim resursima.

Sa druge strane, osim prava na vodu, ADP Zid se zalaže da i pravo na adekvatno stanovanje bude garantovano Ustavom.

Projektni asistent iz ADP Zid ističe i da nijesu zadovoljni aktulenom stambenom politikom, koja za posljedicu, kako navodi, ima prinudna iseljenja, te nelegalnu izgradnju stambenih objekata.

“Trenutno u Crnoj Gori imamo i socijalnu stambenu politiku, gdje domaćinstva koja dobijaju socijalna primanja i u kojima su, na primjer, oba člana domaćinstva nezaposlena, ispunjavaju uslove za dobijanje socijalnog stana. Međutim, ukoliko se neko od njih zaposli, po auomatizmu gubi pravo na taj stan. Uz politiku adekvatnog astanovanja, ovo se više ne bi dešavalo, već bi se krija povećavla, a oni ne bi gubili dom. Jedan od modela rješavanja ovog problema je i kreiranje zadruga, ali za sve to nam je potrebna volja onih koji su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kao i lokalnih samouprava”, naglasio je Imeri.

Imeri je istakao da su to oni programi za koje će se Asocijacija za demokratski prosperitet - Zid (ADP-Zid) zalagati u narednom period.

“Svjesni smo toga da su ovo jako osjetljiva pitanja koja se ne mogu riješiti jednim projektom, tako da je ovo naša vizija za narednih nekoliko godina”, poručio je Imeri.

Ova inicijativa zapravo je dio projekta „Jačanje prava pristupa građanima pogođenim spornim politikama stanovanja i socijalno neosjetljiva privatizacija“, koji je ADP Zid pokrenuo 2018. godine.

Inicijativa se može potpisati direktno na štandovima širom Crne Gore, a moguće je potpisati i onlajn na sajtu stanovanje.me.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić, Dalibor Rakočević

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE