Promocija knjige Edite I. Dautović “Saga o Pavi i Ahmetu“

Promocija knjige Edite I. Dautović “Saga o Pavi i Ahmetu“ održana je večeras u Centru za kulturu.

Priča o ljubavi vraneške ljepotice Pave i Ahmet-paše, najpoznatije predanje sa područja Vraneške doline, inspirisala je Editu Dautović da napiše pjesme u desetercu. Poema“ Dobra djela nadžive vremena“ dopunjena sa dva lirska monologa i četiri sevdalinke smještena je u jedinstvenu zbirku „Saga o Pavi i Ahmetu“.

Kako je kazao direktor gradske biblioteke Edin Smailovič,  Dautović je pišući svoju sagu o Ahmetu i Pavi onako kako se zbilo ili onako kako je voljela da se zbilo, postavila ljubav na prvo mjesto.

„ Antički pisci su na trgovima pjevali o ljubavi, sufijski pjesnici su često znali reći Bog je ljubav, i odista to je i u islamu jedno od 99 božijih imena. O ljubavi su pjevali i vojskovođe i ratnici.Svako je vrijeme teško za ljubav. Sigurno je bilo i ovo Ahmetovo i Pavino. Premostiti svjetove posebno u njihovom vremenu mmogla je samo ljubav.Pokazalo se velikom zabludom da će napredak učiniti da se smanje prepreke i razlike među ljudima. Tako i danas može da nam se desi da u vremenu od pola minuta znamo o zemljotresu u Indoneziji ali ne znamo ko nam je komšija sa kojim dijelimo zid. Zato smo i danas osuđeni da premoštavamo svjetove, a to mogu samo najhrabriji i najčestitiji među nama. Zato ovu sagu o Ahmetu i Pavi i shvatam kao doprinos premoštavanju svjetova, a to je ogromno, jer po nekad je mnogo teže napraviti jedan korak nego preskočiti zid.“kazao je Smailović.

Govoreći o knjizi autorka je kazala da je inspiraciju za pisanje dobila iz priča o toj legendi koju je često slušala od svojih roditelja i predaka, ali i želja da ostavi neki trag i pečat ocu kome je i posvetila knjigu.

„ Ta ideja se rodila prije dvije godine kada je i nastajala ova poezija iz nekoliko djelova zbog čega je i pisana u različitim stilovima. Podrška na koju sam naišla od Fonda za zaštitu ljudskih i manjinskih prava koji su finansirali knjigu i sevdalinku koju je komponovao Aleksandar Saša Magovčević a koju je otpjevao Šukrija Žuti Serhatlić daju posebnu notu mojoj poeziji i ja sam srećna što sam uspjela na jedan nesvakidašnji način, u odnosu na stil pisanja predhodne dvije zbirke poezije, da dočaram legendu koja je stara preko tristapedeset godina“ kazala je autorka.  

Legenda o ljubavi Ahmeta i Pave, po kojoj je nastalo Pavino Polje na sjeveru Crne Gore, odlukom Uprave za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju proglašena je kulturnim dobrom.

„Dobra djela nadžive vremena ,Saga o Pavi i Ahmetu“ je finansijski podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarenje manjinskih prava Crne Gore.

 

Autorka i foto Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE