Sbutega: Sa jedan odsto pomoraca u odnosu na broj stanovnika Crne Gore najpomorskija zemlja na svijetu

Sa svojih šest do sedam hiljada pomoraca Crna Gora je u odnosu na broj stanovnika najpomorskija zemlja na svijetu, ocijenio je admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega.

Pozdravljajući učesnika osnivačke Skupštine NVO “Udruženje agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore” proteklog petka u hotelu Cattaro, Sbutega je kazao da pomenuti jedan procenat, od ukupno 600.000 građana, koji zarađuje “hljeb od sedam kora” donosi ogromna sredstva (između 200 i 300 miliona EUR godišnje), zbog čega je pitanje njihovog zapošljavanja veoma važno, kako za njih same, tako i za državu, agencije, pomorske institucije, kvalitet obrazovanja, ispunjavanja standarda...

„Bokeljka mornarica je uključena i spremna da podrži sve inicijative da se realizuje i jedno savjetovanje na nacionalnom nivou o svim problemima pomorstva. Više puta sam rekao da ne treba čekati Vladu, ministarstva, Opštinu, da rješevamo probleme. Predlagao sam da pomorci, udruženja, pomorska organizacije, agencije, naprave lobi koji će praviti pritisak na političke strukture, kada je to potrebno zbog rješavanja problema pomoraca. Zato pozdravljam ovaj skup koji je jedan od tih izvanrednih poteza i koraka protiv ustaljenog mentaliteta, odnosno čekanja da neko drugi rješava vaše probleme, tako prepoznatljivog na ovim prostorima u tranziciji“, kazao je Sbutega.

On se zahvalio predstavnicima brojnih agencija, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Barske plovidbe, što su prepoznali značaj osnivanja Udruženja, naznačivši kako je „simptomatično što nema nikoga iz Crnogorske plovidbe“

„Na ovaj način vi možete pokretati inicijative i za rješavanje drugih problema pomoraca“, kazao je Sbutega.

Admiral je podsjetio da Bokeljska mornarica ove godine proslavlja 1210. godina.

„Vitalni smo i dobro se držimo. Narednih dana delegacija Crne Gore, ministar kulture i ja, idemo u Bogotu gdje se nadamo da će Bokeljska mornarica biti upisana kao prvo nematerijalno dobro iz Crne Gore na listi Uneskoa. Imali smo lobije protiv toga, ali se nadam u pomoć nebeskih naših zaštitnika sv. Tripuna i svih ostalih“, kazao je Sbutega.

On je podsjetio da je Bokeljska mornarica u pomenutom periodu bila sindikat, udruženje pomoraca, ratna mornarica, humanitarna organizacija (organizovala prvu pomorsku poštu duž Jadrana), pomorska privredna komora, lučka uprava, pomorska uprava, bavila se pomorskim sanitetom, bila i pomorska srednja škola, fakultet, doktorat, obučavala pomorce i pomorske trgovce...

„Kao autonomna organizacija Bokeljska mornarica u cjelini ima dugo istorijsko iskustvo. Promijenila je 20 država, režima, revolucija i kontrarevolucija, bila i ukidana, ali smo uspjeli da se obnovimo i trajemo do dana današnjeg“, kazao je Sbutega.

Sve to, kako je zaključio, ukazuje na vitalnost pomorske profesije, istakavši da je promocija pomorstva u Statutu najstarije pomorske bratovštine na svijetu.

 

Izvor i foto: cglocalinfo.me