Obezbjeđivanje uslova za otvaranje istorijskog muzeja grada Kotora prioritet u 2020. godini

Budućem Istorijskom muzeju grada Kotora trebao bi pripasti reprezentativni prostor u Starom gradu.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor Marina Dulović, gostujući u emisiji “032” Radija Kotor, kazala je da bi u sastavu takve ustanove kulture bile Etnološka zbirka porodice Radimir, upotpunjena zbirkom dobrotske čipke prof. Nadežde Nade Radović, kao i arheološka zbirka velikog broja kamene plastike, koja se trenutno nalazi na neadekvatnim lokacijama širom Boke.

“U osnivačkom aktu OJU Muzeji figurira i Istorijski muzej koji nikada nije zaživio, što predstavlja jedan od razloga da se upravo formira takva jedinica sa svojim zbirkama. Ministarstvo kulture je pozitivno reagovalo na našu ideju i u tom smislu nam dalo pozitivne smjernice. Njihov plan je da se uskoro formira radna grupa koja će raditi na realizaciji ideje za dobrobit grada i očuvanja kulturne baštine, čime bi Kotor dobio još jednu značajnu jedinicu u okviru Opštinske javne ustanove Muzeji”, pojasnila je Dulović.

U Perastu se radi na objedinjavanju dokumentacije za adaptaciju palate Visković, kao i tvrđave Sveti Križ iznad Perasta.

Još jedan poduhvat koji ova ustanova pokreće je eventualno pripajanje Rimskih mozaika OJU “Muzeji”, što bi, smatra Dulović, bio logičan i jedino mogući korak na pripajanju ustanovi koja je za tu djelatnost nadležna, a risanske iskopine na Carinama koje su još uvijek neistražene i nezaštićene svakako bi dobile šansu za valorizaciju u pravom smislu te riječi.

Za kulturu i sport će u 2020. godini biti opredijeljeno 4% ukupnog, opštinskog budžeta, što iznosi po 731 hiljadu 460 eura. Podržaće se gradske ustanove kulture, organizacije i festivali od posebnog značaja za Kotor, kao i 20 sportskih klubova koji se nalaze na spisku opštinskog budžeta.

“Kotor je poseban grad, koji obavezuje, očekuje i zahtijeva ozbiljan pristup i rad na polju kulture, ali prije svega to zaslužuje. Kako ovaj sekretarijat ne bi predstavljao servis pojedinim događajima i resor koji prosljeđuje finansijska sredstva za funkcionisanje istih i organizovanje događaja i programa u kulturi, smatrajući to anomalijom, tim divnih ljudi, mojih saradnika i ja smo preduzeli određene korake kako bi se situacija u tom pogledu malo prepokrenula i ovaj opštinski resor bio posvećen glavnoj djelatnosti, uprkos velikom obimu poslova”, rekla je Dulović.

Na pitanje kako u ovom trenutku funkcionišu ustanove kulture u gradu, Dulović navodi da Galeriji solidarnosti nedostaje umjetnički savjet, kao i kustos galerije.

“Polivalentna crkva Svetog Pavla ima svojih nedostataka, kao što su velika akustika, a neophodno bi bilo i dopuniti sadržaj same crkve, gdje bi kult Blažene Ozane kotorske bio izražen i na adekvatan način predstavljen posjetiocima grada. Lapidarijum je odavno već postao pretijesan i za kamenu plastiku koja se u njoj čuva, a kamoli za sve one primjerke koji se nalaze u Risnu, Perastu, Kotoru”, pojasnila je opštinska sekretarka za kulturu sport i društvene djelatnosti, konstatujući da kotorskom Centru za kulturu “Nikola Đurković” treba posvetiti posebnu pažnju.

“Osim sitnijih intervencija kao što su tapaciranje stolica, lakiranje parketa i intervencija na samoj bini, treba nastaviti sa ozbiljnim infrastrukturnim ulaganjima. Osim što krov ove ustanove prokišnjava, važno je ulagati i u tehniku. U ovoj ustanovi ima previše uposlenih, što predstavlja veliki problem i opterećenja. Kino Boka je privilegovana jedinica, jer se sala nalazi u zasebnoj i udobnoj zgradi, ali sa potpuno prevaziđenom i zastarjelom opremom. U planu je raspisivanje javnog poziva za privatno javnim partnerstvom, odnosno ukoliko zakon koji reguliše takvu problematiku bude usvojen, oni bi rado ponudili nekom operateru da zakupi kino salu. Gradska biblioteka i čitaonica i galerija u kontinuitetu njeguju svoje programe. Po Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti, u obavezi smo da biblioteku formiramo kao posebnu ustanovu, što nam je u planu”, kazala je Dulović.

Formiranje kreativnog HAB-a u Kotoru je, kaže, izvanredna ideja. “Planiran u prostoru nekadašnjeg starog zatvora iza katedrale Svetog Tripuna to će biti mjesto susreta mladih, kreativnih ljudi, gdje će biti prostori za radionice, gdje će mladi sticati nova znanja, razmjenjivati iskustva iz raznih oblasti, najprije kreativnih industrija, digitalnih tehnologija u sferi globalnog tržišta”, zaključila je Dulović.

 

Izvor: cglocalinfo.me