Nabavljeno još 3.000 vakcina protiv gripa

Ove godine zabilježen je porast broja vakcinisanih protiv virusa gripa od 46 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pa je zbog većeg odziva na imunizaciju, naručeno i distribuirano dodatnih 3.000 doza vakcina protiv gripa, saopšteno je Dnevnim novinama iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Prema unaprijed definisanom planu za ovu sezonu virusa gripa bilo je obezbijeđeno 22.700 pojedinačnih doza vakcina.

"Imajući u vidu da je ove godine odziv građana na vakcinaciju protiv sezonskog gripa najveći u posljednjih nekoliko godina (porast od 46 odsto u odnosu na prethodnu godinu), te da su do sada u većini domova zdravlja vakcinisane gotovo sve osobe predviđene za vakcinaciju, uspješno je nabavljeno i distribuirano dodatnih 3.000 doza vakcina kako bi se vakcinacija obezbijedila osobama koje su u povećanom riziku od komplikacija i obolijevanja od gripa, a koje vakcinu još uvijek nisu stigle da prime”, naveli su iz IJZ.

Pojava gripa je u regionu izazvala paniku, naročito u Hrvatskoj gdje epidemiolozi procjenjuju da je u od virusa influence oboljelo čak 3.000 ljudi.

Ipak, laboratorijski je potvrđeno 270 oboljelih od gripa tipa A H1N1, dok su u Srbiji potvrđena dva tipa virusa influence: A(H3) i tip B.

Kako ističu iz Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori u ovoj sezoni nadzora na gripom, do 19. decembra, registrovana su dva laboratorijski potvrđena slučaja obolijevanja od virusa gripa, a u oba analizirana uzorka potvrđeno je prisustvo virusa influence tipa B.

 

Izvor:RTCG