Jednaka prava za sve vjerske zajednice

Zakonodavni odbor raspravlja o ustavnosti Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sjednici odbora poručio je da je namjera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje jednaka prava za sve.

“Predlaganjem zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vlada ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu da obezbijedi jednaka prava i slobode svih vjerskih zajednica i vjernika u Crnoj Gori, ali i onih crnogorskih građana koji nijesu vjernici”, poručio je Pažin u ovodnom izlaganju na sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Pažin je kazao da u Crnoj Gori, kao i svuda gdje ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom se može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu.

“Pravni subjektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristi samo u skladu sa zakonom,“ naglasio je potpredsjednik Vlade. Ocijenio je da bi bio neustavan svaki onaj zakon koji bi bilo kojoj vjerskoj zajednici omogućio da uživa prava koja niko drugi u Crnoj Gori nema.

„Vlada nema druge namjere do ispunjenja svoje ustavne obaveze da ovim zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje svima jednaka prava i jednako važenje zakona za sve vjerske zajednice, za vjernike svih vjeroispovijesti, ali i za one građane koji nijesu vjernici,“ podvukao je potpredsjednik Pažin Potpredsjednik je ocijenio da će svako ko je pročitao Predlog zakona vidjeti da u njemu ne postoji nijedna odredba koja bilo koju vjersku zajednicu stavlja u podređen položaj, već sve odredbe zakona jednako važe za sve.

„Takođe, ovaj Predlog zakona ne propisuje ad hoc pravna pravila koja posebno važe za vjerske zajednice, već na ravnopravan način uvodi u naš pravni poredak sve vjerske zajednice.

Tako se već utvrđena pravna pravila koja važe za druga pravna lica odnose na registraciju i evidenciju vjerskih zajednica koje žele da im država prizna svojstvo pravnog lica,“ naglasio je Pažin.

Poslanik DF-a Milun Zogović zatražio je da se Predlog zakona povuče iz procedure.

“Crnoj Gori jeste potreban zakon, ali zakon u atmosferi dijaloga i uvažavanja”, naveo je Zogović i dodao da će 41 glas u Skupštini glasati drugačije od želje 100 hiljada ljudi u Crnoj Gori.

"Caru carevu, Bogu božji”, ni to ne poštujete, a zapamtite ima neko iznad svih nas”, poručila je poslanica DF-a Marina Jocić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kaže da će podržati Predlog zakona jer vjeruje da je u skladu sa zakonodavnim sistemom Crne Gore.

 

Izvor:RTCG