Tvrdnje Selakovića neutemeljene

Tvrdnja generalnog sekretara predsjednika Srbije, Nikole Selakovića, da su najrelevantnija međunarodna pravna tijela pozivala na potrebu restituisanja crkvene imovine, naročito Srpske pravoslavne crkve (SPC), nema utemeljenja u činjenicama, ocijenjeno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Selaković je u nedjelju osporio argumentaciju predsjednika Crne Gore, vezanu za Zakon o slobodi vjeroispovijesti i naveo da je sve što je Milo Ðukanović iznio pravno neosnovano i nevalidno.

Iz Kabinata Đukanovića su u reagovanju naveli da su tvrdnje Selakovića neutemeljene.»Crna Gora je 2012. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao sudskim tijelom Savjeta Evrope, dobila spor protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) , koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori«, kazali su iz Kabineta.

Kako je saopšteno, Evropski sud u Strazburu je tu tužbu SPC odbacio kao neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nijesu imali postojeću imovinu niti legitimno očekivanje.

Iz ove odluke Evropskog suda jasno proizilazi da je imovina koju je tada potraživala SPC, u vrijednosti od više stotina miliona UER, zapravo državna imovina«, naveli su u saopštenju.

 

Izvor:mina