Posvećeni podršci reformama u Crnoj Gori

Velika Britanija, iako izlazi iz Evropske unije (EU), ostaje potpuno posvećeno podršci reformama u Crnoj Gori, baziranim na zajedničkim vrijednostima kroz savezništvo u NATO i proces evropske integracije, poručila je ambasadorka te države u Podgorici, Alison Kemp.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Kemp, na njenu inicijativu, u svijetlu izlaska Velike Britanije iz EU i definisanja okvira budućih odnosa sa Crnom Gorom u tom kontekstu.

Kemp je, kako je saopšteno iz Kabineta Đukanovića, najavila dalju apsolutnu podršku reformama u Crnoj Gori, uključujući odbranu i bezbjednost, vladavinu prava i slobodne i odgovorne medijima.

Navodi se da će uz to, Velika Britanija, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nastaviti da radi na implementaciji programa škole 21. vijeka u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Kemp je sa Đukanovićem razgovarala i o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, u kontekstu usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Ona je ocijenila da Crna Gora ima apsolutno suvereno pravo da donosi zakone kojim reguliše i uređuje bilo koje pitanje. Navodi se da je u ovom slučaju sada fokus na implementaciji.

Kemp je, kako je saopšteno, visoko ocijenila uzdržanost koju je policija pokazala tokom nedavnih protesta.

 Crna Gora, kako se navodi, može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv malignih uticaja.

Đukanović je čestitao Kemp na uspješno obavljenim izborima u Velikoj Britaniji koji su stvorili uslove za realizaciju odluke donešene na referendumu.

„Uz žaljenje zbog napuštanja EU, on je iskazao puno poštovanje za tu odluku koja će, kako je kazao, imati posljedice na Uniju kojoj Crna Gora želi da pripada, ali neće uticati na odnose sa Velikom Britanijom i želju da sa tom državom gradimo najbolje odnose“, navodi se u saopštenju.

 

Izvor:RTCG